Archeologové na Pardubicku našli téměř dva tisíce let staré kopí germánského válečníka

Téměř dva tisíce let staré kopí našli archeologové na Pardubicku v germánském hrobu. Něco podobného tu naposledy zkoumali před půl stoletím. Pardubicko je totiž na podobné nálezy chudé. Mělce uložené hroby v minulosti většinou poškodily traktory při orbě. Zachovalé železné kopí mohlo patřit germánskému válečníkovi, který bojoval v markomanských válkách proti římské armádě císaře Marka Aurelia.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železné kopí patří k nejčastější zbrani starých Germánů

Železné kopí patří k nejčastější zbrani starých Germánů | Foto: Tomáš Zavoral

Dvě studentky pardubické univerzity přesýpají písek. Doufají, že v něm ještě něco najdou.

„Nacházíme tu kosti a keramiku. Ono to jde i na první pohled poznat, malinké kousky jsou ale trochu složitější. Je to natrénované oko,“ říká Zuzana Marholdová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nalezišti natáčela redaktorka Iveta Záleská.

Archeologům se tu podařilo najít obsahy tří žárových hrobů:

„Zhruba od 70. let se jedná v okrese Pardubice o další nálezy žárových hrobů. Není to příliš častý nález v tomto regionu. Tady vidíme zlomky popelnice, uvnitř jsou drobné spálené lidské kosti. Dále železné kování nákončí opasku. Je to barbarské provenience, můžeme říci germánské, které můžeme datovat do druhé poloviny druhého století," říká archeolog Jan Jílek.

"Podle rentgenového snímku žárového hrobu jsme zjistili, že ještě výplň bude obsahovat další nálezy, které budou pravděpodobně součástí křesací soupravy, kterou se v té době rozdělával oheň," dodává.

Pohled na zkoumanou lokalitu, která se nachází pod Kunětickou horou | Foto: Tomáš Zavoral

Zbytky popela jsou nasypány v keramické nádobě, což je pro dobu římskou typické.

„Známe ale i jiné typy hrobů – například jámové. Jeden se právě našel na sousední parcele. Upozornil bych na kopí, které je součástí jámového hrobu. Tady vidíme krásné železné kopí, které patří k nejčastější zbrani starých Germánů," dodává archeolog.

Kopí leželo v hrobě bojovníka. Společnost se tehdy strukturovala do vojenských družin, které obklopovaly předáka a byly nástrojem moci a prosazování zájmů.

Téměř dva tisíce let staré nálezy teď budou zkoumat archeologové. Lidé by si je poté mohli prohlédnout ve Východočeském muzeu v polovině příštího roku.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme