OBRAZEM: Uprchlíci z východní Ukrajiny slaví Den nezávislosti v Kyjevě. Chtěli by domů

Poprvé po pěti letech zažili obyvatelé Kyjeva vojenskou přehlídku v centru hlavního města. Ukrajinci totiž dnes po 23. slaví Den nezávislosti. Na východě země ale stále pokračují boje. I to atmosféru v Kyjevě poznamenalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy Dne nezávislosti v Kyjevě

Oslavy Dne nezávislosti v Kyjevě | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Na centrálním hlavním náměstí celé Ukrajiny se konají ústřední oslavy Dne nezávislosti. Kde jinde by se také měly konat, než na náměstí Nezávislosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Kyjevě sledujeDen nezávislosti zvláštní zpravodaj Martin Dorazín

„Letos je to opravdu svátek nezávislosti. V tomto roce jsem si uvědomila, že jsem občankou Ukrajiny a chci jí zůstat,“ říká paní Viktorie, která do Kyjeva uprchla z válkou zmítaného Luhansku.

Z břehu Dněpru se ozývají výbuchy. Jsou sice ozvěnou války a lekají uprchlíky z luhanské a doněcké oblasti, ale jsou to salvy na počest Dne nezávislosti Ukrajiny.

Ukrajinci slaví Den nezávislosti. Porošenko slíbil přes 60 miliard korun na přezbrojení

Číst článek

„Chci žít na Ukrajině, narodila jsem se tady, přijeli jsme před dvěma týdny z Luhansku, z opravdové války. Teď žijeme v Kyjevě u našich přátel, ale rodiče zůstali tam na východě. S mámou nemáme kontakt už měsíc a půl, otec žije nedaleko Luhansku, tam se ještě dá dovolat,“ upřesňuje lékařka Jelena.

Oslavy Dne nezávislosti v Kyjevě | Foto: Martin Dorazín

‚Vidíme paralelu s rokem 68‘

„Vidíme tady paralelu mezi Českem v roce 1968 a Ukrajinou v roce 2014. Když se dívám na fotografie z vašeho 21. srpna a na to, co se teď děje u nás, připadá mi, že se v hlavách některých lidí vůbec nic nezměnilo, a to je strašné,“ doplňuje.

„Taky jsem přijel z války, proto je pro mě Den nezávislosti obzvlášť důležitým vlasteneckým svátkem,“ dodává Jelenin syn Vladimír.

Oslavy Dne nezávislosti v Kyjevě | Foto: Martin Dorazín

„Teroristé sami ostřelují obytné domy, Rusové říkají jedno, my ale vidíme něco jiného. Chtěli bychom, aby ukrajinská armáda postupovala rozhodněji, abychom se brzy mohli vrátit domů. Nemůžeme se dočkat, až vyženou ty teroristy a separatisty, včetně těch ze sousední země. Chceme žít jako dřív,“ říká Jelena.

„My stejně zvítězíme a Ukrajina bude nezávislým, velkým a vzkvétajícím státem. Nechceme čekat dvacet let jako vy, než Rusové odejdou,“ doufá paní Jelena.

Oslavy Dne nezávislosti v Kyjevě | Foto: Martin Dorazín

Prezident Petro Porošenko uctil památku obětí jak tady na Majdanu, tak probíhající války na východě země. Připomněl také vraždu litevského honorárního konzula v Luhansku, kterou mají na svědomí tamní proruští separatisté. Prezident se také vyslovil pro politický způsob vyřešení konfliktu, ovšem ten za dané situace zdá se nemožný.

Oslavy Dne nezávislosti v Kyjevě | Foto: Martin Dorazín

Ukrajina slaví Den nezávislosti. S vojenskou přehlídkou mnozí nesouhlasí

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme