Frgál bude valašskou specialitou, chybí jen potvrzení Evropské komise

Valašský frgál se v příštích dnech dočká zeměpisného označení v rejstříku Evropské komise. Díky tomu ho budou moci vyrábět pekaři jen ve vymezeném území Valašska a podle dané receptury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frgály

Frgály | Foto: Josef Šmejkal

O zápis do rejstřiku už dlouhou dobu usiluje sdružení Valašské lidové tradice. Oficiální potvrzení regionální ochrany je otázkou několika dní. Doposud název frgál nesou i koláče, které s frgálem nemají nic společného.

„Pravý valašský frgál je dle specifikace ten, který má 300-350 g těsta, obsahuje jednodruhovou náplň. To je frgál hruškový, tvarohový, makový a obsahuje na povrchu posypku a je pomazaný máslem. Samozřejmě podle možnosti přidáváme rum, případně jinou ingredienci, která ten koláč zvýrazní a vylepší,“ dodal jednatel sdružení Valašské lidové tradice Pavel Vašut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Valašský frgál dostane ochrannou známku od Evropské komise. Stane se tak v příštích dnech. Spoluautorka návrhu Alena Pištěláková popsala, co to pro tuto oblíbenou specialitu znamená.

Zeměpisné označení je typem ochrany pro potravinu, která se musí vyrábět v přesně vymezeném regionu. Pekaři musejí také dodržovat stanovenou recepturu.

„To vymezení vzniklo tím, že jsme pátrali, jak velké je území Valašska. V rožnovském muzeu se nacházejí tři mapy historické a pan ředitel muzea nám umožnil udělat průsečík těchto map. Takže z těch starých historických map jsme dali dohromady tohle vymezené území," řekla spoluautorka návrhu Alena Pištěláková.

Nikola Bojčev, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme