Obyvatelé Pardubic mají příležitost ochutnat Evropu
Dny Evropského dědictví nabídnou o víkendu na mnoha místech v celé Unii spoustu zajímavých kulturních a společenských akcí. V historickém centru Pardubic tak dnes po 13. hodině budou v malé předpremiéře vonět kulinářské speciality členských zemí Evropské unie. Připravili je žáci a studenti místních škol.
Ochutnávka evropských specialit je totiž kulinářskou soutěží žáků a studentů místních škol ‚O Řád evropské vařečky‘. Smysl akce je jasný – přiblížit jednotlivé unijní země prostřednictvím typických národních jídel.
„Jídlo sbližuje, lidé se setkávají, hovoří,“ říká učitelka Labské hotelové střední odborné školy Renáta Kasalová.
Z německého jídelníčku nachystali studenti například štrúdl a bavorské vdolečky. O finské menu se postará učitelka Základní školy Štefánikova Renáta Janecká, která několik let ve Finsku žila. K ochutnání tak budou jídla z ryb nebo typický tvarohový dort.
Žáci a studenti se při přípravě jídel velmi nenásilně dozvědí i řadu informací o zemích Evropské unie. Místní zase s chutí ochutnají speciality evropských kuchyní a letos v dobrovolné sbírce přispějí i na provoz nové nestátní křesťanské základní školy Noe.