Vánoční cukroví si stále častěji objednávají lidé v cukrárnách. Kvůli úspoře času

Bez cukroví si vánoce umíme jen těžko představit. Deset i více druhů už ale dnes peče doma jen málo hospodyněk. Především kvůli úspoře času ho řada lidí objednává v cukrárnách, které teď jedou na plné obrátky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdobení cukroví

Zdobení cukroví | Foto: Petr Jindra

„Cukroví pro atmosféru tak čtyři druhy, snažím se tu klasiku, hlavně kvůli malému, aby se naučil viděl, atmosféru, vůni domova, to krásně provoní celý byt.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Cukrárny mají napilno, zjistila Zuzana Plíšková

Podobnou strategii jako paní Petra z Brna volí stále více domácností. Doma napečou jen několik druhů a pokud chtějí více, obrací se na cukrárny. Aby pak předvánoční objednávky stíhaly například pracovnice podniku Ivy Křížové, střídají se na nočních směnách a využívají pomoc brigádnic.

„Samozřejmě klasika jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké kytičky, ale na druhé straně to, co je v našem sortimentu mnoho let, tak je pro diabetiky s umělým sladidlem, dále takové zdravé, kdy se lidé chtějí vyhnout tomu cukru, takže je to slazeno medem. Pak máme francouzské mandlové cukroví, malé drobné kousky, kdy oříšky jsou nahrazeny mandlemi,“ říká majitelka brněnské cukrárny, kde se výrobna plní před Vánoci stovkami kilogramů čajového pečiva.

„Když jsme začínali, tak to bylo100 kilogramů, tedy jeden metrák. A letos to už je800 kilogramů, což znamená, že jsme osminásobně zvýšili obrat.

„Cukroví, čajové pečivo se vyrábí asi 650 kilo každý rok. Chodí k nám stálí zákazníci, dokonce sem jezdí jedna zákaznice z Vídně každý rok, bere si toho 10, 15 kilo vždycky, tak jsem rád, že jí to chutná, že jsou s tím spokojeni,“ popisuje zkušenost ze své provozovny Václav Labský, který ale přiznává, že cukroví se zákazníkům letos o něco prodražilo.

„De facto suroviny se zdražily a výrazně. Máslo vylezlo z 80 na 140 korun, my pořád ještě vyrábíme z másla. Ořechy z 80 korun až na 220, to je taky dost. My jsme zdražili o 10 korun na tom celkovým výrobku.“

Řada menších domácností volí kvůli úspoře času i peněz ale zdaleka nejjednodušší variantu a o cukroví se s nimi každoročně dělí rodiče nebo snaživé babičky.

Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme