Chytil v závěru zachránil Slavii alespoň remízu proti Olomouci. Sešívaní ztrácí na vedoucí Spartu čtyři body

Fotbalisté Slavie v 29. kole první ligy velmi nečekaně jen remizovali doma s Olomoucí 2:2 a výrazně si zkomplikovali boj o titul. Červenobílí z druhého místa tabulky ztrácejí už čtyři body na obhájce trofeje pražského rivala Spartu, která s předstihem získala jistotu prvenství po základní části. V zápase Liberce s Hradcem Králové gól nepadl. Mladá Boleslav vyhrála 2:1 v Pardubicích. Plzeň na Slovácku jen remizovala 1:1.

Praha (Aktualizováno: 20:32 21. 4. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Slavie v 29. kole české fotbalové ligy ztratili body, když na domácí půdě jen remizovali 2:2 s Olomoucí

Fotbalisté Slavie v 29. kole české fotbalové ligy ztratili body, když na domácí půdě jen remizovali 2:2 s Olomoucí | Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský ani na druhý pokus nedosáhl na 192. vítězství v historii samostatné nejvyšší soutěže, čímž by překonal rekordmana Pavla Vrbu. Sigma navázala na minulé vítězství nad Jabloncem a na osmém místě drží naději na elitní šestku a nadstavbovou skupinu o titul.

Gólové hody na Letné, Sparta porazila Ostravu 4:3. Bohemians i v oslabení uhráli bod v Karviné

Číst článek

Červenobílí vstoupili do utkání mohutným náporem a jen za úvodních 20 minut měli čtyři velké šance. V osmé minutě brankář Stoppen vyrazil ránu jednoho ze dvou lídrů střelecké tabulky soutěže Jurečky. O necelé dvě minuty později Jurásek z pravé strany trefil tyč a Chytil v těžké pozici z voleje poslal dorážku těsně vedle.

Bývalý olomoucký útočník byl nadále aktivní. V 15. minutě Chytil zpoza vápna těsně minul a chvíli poté nepropálil gólmana Stoppena. Po půlhodině hry se od olomouckých hráčů odrazil míč k volnému Jurečkovi, reprezentační útočník ale vysoko překopl a svou 16. branku v ligové sezoně nedal.

Dvě střely Olomouce, dva góly

Hanáci za celou první půli nevystřelili, ale v 52. minutě ze svého prvního pokusu šokovali zaplněný Eden. Pospíšil nacentroval z přímého kopu a nabíhající Pokorný ve skluzu umístil balon k tyči. Sedmadvacetiletý stoper skóroval poprvé od listopadu, kdy se trefil rovněž proti Slavii při domácí prohře 1:3.

Slávistický kouč Trpišovský zareagoval hned trojitým střídáním a na trávník poslal čerstvé Ševčíka, Provoda a Schranze. Srovnat mohl v 59. minutě Oscar, propadlý centr ale na hranici malého vápna mezi tyče dostat nedokázal.

V 66. minutě umlčela Sigma Eden podruhé. Stoper Zima v roli posledního hráče upadl a nabídl tím samostatný únik Zifčákovi, který s přehledem lehce dloubl balon přes brankáře Staňka. Pětadvacetiletý útočník se v lize trefil poprvé od závěru minulé sezony a porážky 2:3 se Slavií. Červenobílí inkasovali i z druhé střely Hanáků v zápase, do dnešního dne přitom měli s 20 obdrženými góly nejlepší defenzivu soutěže.

Domácí byli viditelně zaskočeni a probral je až kapitán Bořil, který si v 77. minutě naskočil na centr střídajícího Van Burena z pravé strany a netradičně hlavou snížil. Třiatřicetiletý bek se trefil v lize poprvé od prosince.

Slávisté ožili a za dalších sedm minut srovnali. Schranzův centr z levé strany zblízka dotlačil do sítě Chytil a připsal si 13. gól v ligovém ročníku. Z respektu k bývalému klubu branku neslavil. Situaci předcházelo velmi hraniční ofsajdové postavení domácího hráče, sudí Radina nicméně vyrovnání po konzultaci s videorozhodčím posvětil.

Pražané se tlačili za vítěznou brankou, otočit stav už ale nedokázali. Provodovu střelu vyrazil Stoppen a v nastavení Ševčíkovu hlavičkoval tečoval těsně nad Pokorný. Slavia doma v lize ztratila body s Olomoucí po šesti výhrách za sebou, na svém stadionu v nejvyšší soutěži nezvítězila poprvé po sedmi duelech.

Bleskový úvod Boleslavi

Mladá Boleslav zdolala nedělního soupeře i podruhé v sezoně nejvyšší soutěže, na podzim doma zvítězila 1:0. Pardubice prohrály po třech kolech a zůstaly třinácté. Východočeši už před zápasem věděli, že je čeká skupina o udržení.

Mladoboleslavští vstoupili do zápasu aktivněji a brzy šli do vedení. Kušej poslal kolmici do běhu Solomonovi, který našel na zadní tyči Ladru a ten pohlednou akci zakončil. Šestadvacetiletý ofenzivní fotbalista dal třetí gól v posledních pěti kolech, celkem se v ligovém ročníku prosadil popáté.

Střelec branky vzápětí vyslal do šance Jawa, jenž gólmana Kinského zblízka nepřekonal. Domácí se z úvodního tlaku postupně vymanili a sami si vypracovali velké příležitosti. V 17. minutě šel Solil sám na brankáře Mikulce, ve vyložené šanci ale vysoko přestřelil.

Hosté zvýšili v 37. minutě, kdy Ladrův centr z rohového kopu poslal do sítě hlavou Jawo. Gambijský útočník se sedmým zásahem v ligové sezoně osamostatnil v čele týmové tabulky střelců.

Oboustranně otevřené utkání pokračovalo i po přestávce, od 54. minuty navíc se změnou skóre. Icha si naběhl na Marešovu dlouhou přihrávku za obranu a z úhlu zaznamenal druhý ligový gól v sezoně.

Kontaktní branka hru ještě více rozproudila, ani jeden z týmů ale nedokázal dotáhnout řadu zajímavých ofenzivních akcí. Obrana hostů vedená bývalým reprezentačním stoperem Suchým, jenž si v neděli připsal 200. start v české lize, však soupeře v závěru do větší šance nepustila. V nastavení naopak mohl přidat pojistku střídající Žitný, který sám před Kinským netrefil bránu.

Pardubičtí jen potvrdili, že jsou v této ligové sezoně nejhorším týmem na domácím hřišti, kde získali v 15 zápasech pouze 11 bodů. Východočeši neporazili Mladou Boleslav ani ve čtvrtém domácím utkání v nejvyšší soutěži.

Ztráta Plzně

Fotbalisté Plzně po čtvrtečním vyřazení ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy s Fiorentinou remizovali v 29. kole první ligy na Slovácku 1:1. Třetí Viktoria nevyhrála třetí z posledních čtyř kol, tým z Uherského Hradiště zase v nejvyšší soutěži nezvítězil pošesté v řadě. Kolo před koncem základní části ale zůstal na šestém místě, které jako poslední zaručuje účast v nadstavbové skupině o titul.

Hosté se do první šance dostali po půlhodině hry. Vydra měl tváří v tvář brankáři Fryštákovi na kopačce svůj třetí ligový gól v sezoně, jenže domácí brankář jeho střelu včas nohama vyrazil.

V závěru poločasu ustála plzeňská sestava několik standardních situací domácího výběru a naopak sama udeřila z brejku. Vydra poslal do úniku Metsoka, který obešel Hofmanna a prostřelil Fryštáka. Útočník z Toga zaznamenal druhou trefu v pátém ligovém duelu.

Po přestávce měl na kopačce vyrovnání Blahút, jehož vyslal kolmou přihrávkou do šance Petržela, jenže Jedlička v bráně Viktorie potvrdil vynikající formu posledních dnů. Ještě blíže ke gólu měl v 56. minutě Vecheta, to by ale musel z několika metrů trefit hlavou brankový prostor.

Dobývání západočeské branky pokračovalo i v dalším průběhu. O pozornost Jedličky se staral neúnavný Blahút i střídající Kim Sung-pin. V 71. minutě trefil Hofmann v šestnáctce ruku Dweha a hlavní sudí Zaoral nařídil po konzultaci s videorozhodčím Černým pokutový kop, který proměnil Daníček. V ročníku nejvyšší soutěže vstřelil třetí gól.

Až za remízového stavu zvýšila Plzeň útočnou aktivitu a byla blízko tomu, aby strhla výhru na svoji stranu. Jenže Šulc s Červem se neprosadili. Slovácko navázalo ziskem bodu na podzimní výhru v Plzni 4:1 a s Viktorií neprohrálo v lize počtvrté za sebou. Na vlastním stadionu bodovalo v nejvyšší soutěži po sérii čtyř porážek. Západočeši venku v lize podesáté za sebou neprohráli.

Výsledky 29. kola první fotbalové ligy:

Slavia Praha - Sigma Olomouc 2:2 (0:0)

Branky: 77. Bořil, 84. Chytil - 52. Pokorný, 66. Zifčák. Rozhodčí: Radina - M. Vlček, Leška - Petřík (video). ŽK: Oscar, Douděra, Holeš - Zifčák, Matys, Uriča, Stoppen, Zorvan. Diváci: 17 986.

Sestavy:

Slavia: Staněk - Douděra, Ogbu, Zima (68. Holeš), Bořil - Zafeiris (55. Ševčík), Oscar - Jurásek (55. Schranz), Jurečka (68. Van Buren), Wallem (55. Provod) - Chytil. Trenér: Trpišovský.

Olomouc: Stoppen - Chvátal, Pokorný, Matys, Vraštil - Breite - Uriča (69. Navrátil), Pospíšil (69. Ventúra), Zorvan (89. Langer), Šíp (62. Dele) - Zifčák (89. Juliš). Trenér: Saňák.

Slovan Liberec - FC Hradec Králové 0:0

Rozhodčí: Berka - Mokrusch, Pečenka - Pechanec (video). ŽK: Purzitidis, Bačkovský, Kozel (trenér), Čech (trenér brankářů), Prebsl - Vašulín. Diváci: 2611.

Sestavy:

Liberec: Bačkovský - Mikula, Chaluš, Purzitidis (73. Tetour) - Ghali, Žambůrek, Prebsl, Preisler (84. Fukala) - Višinský (66. Kok), Tupta (66. Horský) - Kulenovič (84. Letenay). Trenér: Kozel.

Hradec: Zadražil - Klíma, Kodeš, Spáčil - Harazim, Kučera, Dancák, Krejčí (90.+2 Horák) - Čmelík (78. Pudhorocký), Pilař (71. Juliš) - Vašulín. Trenér: Horejš.

FK Pardubice - FK Mladá Boleslav 1:2 (0:2)

Branky: 54. Icha - 7. Ladra, 37. Jawo. Rozhodčí: Machálek - Machač, Dohnálek - Všetečka (video). ŽK: Jawo (M. Boleslav). Diváci: 2885.

Sestavy:

Pardubice: Kinský - Mareš (77. Sychra), Halinský, Ortiz, Surzyn - Solil (82. Černý), Icha, Hlavatý - Daněk (62. Krobot) - Zlatohlávek (62. Kissiedou), Patrák. Trenér: Kováč.

M. Boleslav: Mikulec - Kostka, Suchý, Karafiát, Fulnek - Mareček (77. Žitný), Sakala - Kušej (77. Vaníček), Ladra (87. Kubista), Solomon (87. Kadlec) - Jawo (64. Hilál). Trenér: Holoubek.

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 1:1 (0:1)

Branky: 73. Daníček z pen. - 41. Metsoko. Rozhodčí: Zaoral - Antoníček, Kotík - Černý (video). ŽK: Hofmann, Daníček - Traoré, Metsoko, Dweh, Červ. ČK: 64. Přibyl (trenér gólmanů Slovácka). Diváci: 4631.

Sestavy:

Slovácko: Fryšták - Blahút, Hofmann, Břečka, Holzer - Havlík, Daníček - Petržela (64. Kim Sung-pin), Kohút (87. Mihálik), Juroška (87. Sinjavskij) - Vecheta (74. Kvasina). Trenér: Svědík.

Plzeň: Jedlička - Řezník (14. Hranáč), Dweh, Paluska - Havel, Traoré, Kalvach (46. Červ), Souaré (61. Cadu) - Vydra (79. Šulc), Metsoko (61. Kliment), Mosquera. Trenér: Koubek.

 

FORTUNA:LIGA (PLATNÉ K 21. 4. 2024)
Tým Z V R P Skóre B
1. Sparta 29 23 4 2 66:25 73
2. Slavia 29 21 6 2 60:22 69
3. Plzeň 29 18 5 6 64:33 59
4. Ostrava 29 13 5 11 46:37 44
5. Mladá Boleslav 29 12 7 10 49:45 43
6. Slovácko 29 11 7 11 37:38 40
7. Liberec 29 10 9 10 44:44 39
8. Olomouc 29 10 7 12 39:41 37
9. Hr. Králové 29 9 10 10 31:36 37
10. Teplice 29 9 9 11 31:37 36
11. Bohemians 1905 29 7 11 11 27:39 32
12. Jablonec 29 6 11 12 34:44 29
13. Pardubice 29 7 7 15 28:40 28
14. Zlín 29 5 10 14 36:60 25
15. Č. Budějovice 29 6 5 18 32:60 23
16. Karviná 29 5 7 17 29:52 22

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme