Hráči Arsenalu, Liverpoolu či Dortmundu. Českou jednadvacítku čekají na Euru hvězdní soupeři

Už 22. června odstartuje pro českou fotbalovou reprezentaci do 21 let mistrovství Evropy. V náročné skupině C se utká s Angličany, Němci a Izraelci. Právě první dvě jmenované fotbalové velmoci vezou na turnaj v Gruzii a Rumunsku i hráče, kteří už zazářili v těch nejlepších evropských ligách.

Batumi (Gruzie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emile Smith Rowe v dresu anglické reprezentace

Emile Smith Rowe v dresu anglické reprezentace | Zdroj: Profimedia

Trenér Jan Suchopárek odůvodnil absenci Davida Juráska a jiných hráčů tím, že z A týmu už je cesta do B týmu uzavřena. Tím se ale všechny ostatní týmy na Euru neřídily a na soupisku zařadily osvědčená jména.

Sport v Saúdské Arábii? Islámská země si díky němu buduje pozitivní PR a očišťuje svou pověst

Číst článek

Objeví se například nejdražší ukrajinský hráč historie Mychajlo Mudryk, za Italy nastoupí čtrnáctinásobný reprezentant Sandro Tonali a na poslední chvíli se kvůli únavě odhlásil nejlepší hráč italské ligy Chviča Kvaracchelija z Gruzie.

Na jaké hvězdy ale narazí v řadách Angličanů a Němců ve své skupině Lvíčata?

Nebezpečný Smith Rowe

Ačkoliv většinu letošní sezony promarodil, je dvaadvacetiletý Emil Smith Rowe zřejmě největší ofenzivní zbraní anglického výběru. Ofenzivní záložník na sebe upozornil převážně v ročníku 2021/22, kdy v dresu Arsenalu odehrál 33 zápasů a desetkrát skóroval.

Svými výkony už si šikovný driblér vysloužil tři starty v seniorském výběru Anglie, proti San Marinu si dokonce připsal i svůj premiérový gól. Trenér Gareth Southgate potvrdil, že nebýt komplikovaného zranění třísla, byl by Smith Rowe dost pravděpodobně v nominaci na mistrovství světa v Kataru.

Podle webu Transfermarkt má hodnotu 38 milionů euro, téměř třikrát více než celá třiadvacetičlenná česká nominace.

Duo z Liverpoolu

Na nedostatek kvality v anglickém kádru si kouč Lee Carsley nemůže stěžovat, především ve středu pole. Například Harvey Elliott a Curtis Jones jsou pravidelně vytěžovanými hráči Liverpoolu a především na prvním jmenovaném jednadvacítka hodně staví.

Dvacetiletý ofenzivní hráč dorazil na Anfield jako pravé křídlo, trenér Jürgen Klopp ho ale zapracoval do týmu jako komplexního středního záložníka. Jeho největší předností je zakončení levou nohou i z větší vzdálenosti.

Eliottův parťák Jones byl výraznou postavou jarní části sezony Reds, kdy se prosadil do sestavy a vstřelil 3 góly. Fanoušky pravidelně ohromuje především svou pracovitostí a technickými dovednostmi.

Výčet anglických hráčů s bohatými zkušenostmi z Premier League samozřejmě nekončí. Zazářit může i Noni Madueke z Chelsea, Jacob Ramsey z Aston Villy či Anthony Gordon z Newcastlu. Ostrované budou patřit k největším favoritům turnaje.

Dortmundský klenot

I přes to, že je Youssoufu Moukokovi pouze 18 let, zdá se, že o něm slýcháme už dlouho. Hodně vzruchu kolem něj totiž bylo už kvůli jeho neuvěřitelným statistikám z juniorských kategorií Dortmundu (127 gólů v 84 zápasech).

Před dvěma roky si den po 16. narozeninách vysloužil titul nejmladšího hráče, který kdy nastoupil v Bundeslize. O 27 dní později se stal i nejmladším střelcem v historii soutěže. Letos Dortmundu pomohl sedmi góly, ale těsně to nestačilo na německý titul.

Měří jen 179 centimetrů, ale výšku nahrazuje hbitostí a v zakončení si navíc počíná jako nejzkušenější mazáci. I přes svůj věk má navíc zkušenost, kterou nikdo na turnaji nezažil - byl součástí seniorského týmu, který v prosinci hrál na mistrovství světa v Kataru.

Bartoloměj Černík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme