Ve fotbalové Bundeslize se letos představí hned deset Čechů. Mezi nováčky patří Kovář, Černý a Čvančara

Německá fotbalová Bundesliga začne už v pátek utkáním mezi Brémami s Jiřím Pavlenkou a mistrem posledních jedenácti ročníků Bayernem Mnichov. Oproti minulé sezoně se v té nadcházející rozšířil počet českých hráčů v soutěži – ze sedmi na deset. Dvojciferný počet Čechů je v Německu po deseti letech.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Čvančara z Mönchengladbachu slaví svůj gól v prvním kole německého poháru

Tomáš Čvančara je jedním z českých fotbalistů, kteří se nově představí v Bundeslize | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Posledním přírůstkem do české legie se stal v úterý gólman Matěj Kovář, který vyměnil Manchester United za Leverkusen. „Jelikož jsem přišel až k začátku sezony, tak předpokládám, že bude asi nějakou dobu trvat, než se dostanu do brány. Ale věřím, že ukážu kvality, a doufám, že se postupem času vypracuju na pozici číslo jedna,“ říkal Matěj Kovář po přestupu do Leverkusenu v nahrávce pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bundeslize se od nového ročníku představí čeští fotbalisté Matěj Kovář, Václav Černý a Tomáš Čvančara

Talentovaný brankář je vzhledem k pozdnímu přesunu z Anglie do Německa alespoň pro začátek nové bundesligové sezony smířený s rolí týmové dvojky.

V Bayeru se potká s útočníky Adamem Hložkem a Patrikem Schickem, který v sezoně 2021/22 skončil v tabulce střelců druhý za bývalým kanonýrem mnichovského Bayernu Robertem Lewandowskim.

Kvůli zranění a operaci přitahovačů by se Schick měl do zápasů zapojit až v říjnu. Víc českých hráčů najdeme po letním přestupovém období také ve Wolfsburgu. Lukáše Ambrose, který se v únoru stal nejmladším Čechem, který kdy v Bundeslize nastoupil, doplnil po příchodu z nizozemského Twente reprezentační záložník Václav Černý.

Fanouškům se společně ukázali v klubové televizi „Vlků“ ve videu, kde soutěžili v tradičním kvízu jeden na jednoho. A podle obou zvládá hůř porážky Václav Černý, který je podle svých slov nesnáší.

Posledním nováčkem v Německu je útočník Tomáš Čvančara. Poté, co pomohl Spartě v domácí lize k ukončení devítiletého čekání na titul, se upsal Mönchengladbachu.

„Každý, kdo začne hrát fotbal, se chce jednou dostat do TOP soutěže. A já samozřejmě nebyl výjimkou. Měl jsem několik nabídek, ale vybral jsem si Borussii, protože jsem cítil, že o mě hodně stojí. Viděl jsem pár videí, ze kterých bylo zřejmé, jak skvělé fanoušky klub má. Takže se nemůžu dočkat, až zažiju atmosféru na stadionu,“ řekl Čvančara v rozhovoru pro klubovou televizi.

Král má nové angažmá, defenzivní záložník se po odchodu ze Schalke upsal Unionu Berlín

Číst článek

Nového zaměstnavatele má taky záložník Alex Král. Místo boje o návrat do nejvyšší německé soutěže se Schalke, které v posledním ročníku spadlo, bude hrát skupinu Ligy mistrů s Unionem Berlín.

V Hoffenheimu zůstal obránce Pavel Kadeřábek, na konec minulé sezony v Augsburgu, kdy pravidelně chytal, se pokusí navázat Tomáš Koubek.

Další gólman Jiří Pavlenka se z českých hráčů představí jako první. Se spoluhráči z Brém se už v pátek pokusí zastavit Bayern Mnichov, tedy tým, co za posledních jedenáct let nepustil nikoho jiného na německý fotbalový trůn.

Pavel Tylšar, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme