Zesnulý Berlusconi byl velkou postavou italského fotbalu. Monza na jeho počest přejmenuje stadion

Itálie stále řeší úmrtí bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Zatímco novináři věnující se záležitostem tamní politiky připomínají jeho četné skandály, sportovní reportéři o muži plném kontroverzí mluví spíš pozitivně.

Milán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi s Filippem Inzaghim po výhře AC Milán v Lize mistrů v roce 2007

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi s Filippem Inzaghim po výhře AC Milán v Lize mistrů v roce 2007 | Foto: Reuters, Michael Regan | Zdroj: Reuters

„Berlusconi a Milán, to je nádherný příběh,“ píše web italského fotbalového klubu AC Milán po úmrtí bývalého prezidenta klubu a pozdějšího premiéra Itálie. I když Silvio Berlusconi nechvalně proslul řadou politických i sexuálních skandálů, ve světě sportu zůstane zapsaný zlatým písmem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Silvio Berlusconi byl velkou postavou italského fotbalu. Jakých úspěchů ve sportovním prostředí dosáhl?

Už první minuty Silvia Berlusconiho v roli prezidenta AC Milán potvrdily jeho výstřední povahu. Za zvuků skladby Jízda valkýr operního skladatele Richarda Wagnera přistál v roce 1986 s vrtulníkem přímo uprostřed trávníku.

„Nabídl jsem klubu pomoc v těžké době těsně před bankrotem. Milán je pro mě srdcovou záležitostí. Nákladnou, ale i krásné ženy jsou drahé,“ vzpomínal Berlusconi, který brzy ukázal, že slavný klub dokáže ovládat stejně jako své mediální a finanční firmy.

Předělal strukturu AC Milán, nakoupil hvězdy Ruuda Gullita nebo Marca van Bastena. Navíc podržel i Arriga Sacchiho, zprvu neúspěšného kouče, který ale následně Rossonerri pomohl k titulu.

Zlatanovy slzy. Švédský fotbalový génius ukončil kariéru, během proslovu dojal fanoušky i spoluhráče

Číst článek

A po úvodním prvenství v roce 1988 už to byl zlatý tobogán. AC Milán pod vedením Silvia Berlusconiho získal celkem 29 trofejí – osmkrát nejvyšší soutěž, pětkrát Ligu mistrů. Poslední titul mezi evropskou elitou zažil italský magnát v roce 2007 – tehdy u toho byl i český reprezentant Marek Jankulovski.

„Díky AC Milán jsem nejúspěšnější prezident v historii fotbalu. A klub je po mafii a pizze tím nejznámějším italským produktem,“ chválil se Berlusconi, který svých fotbalových triumfů využíval i v politických kampaních.

Bývalý italský premiér prodal AC Milán v roce 2017. Následně se začal věnovat sportu v domovské Monze, kterou fanoušci neznají díky fotbalu, ale díky vozům formule 1.

Berlusconi v Monze vybudoval zázemí, přivedl posily a pomohl celku ze třetí do první ligy. A i tam budil rozruch. Když jeho tým porazil rivala Juventus Turín, slíbil Berlusconi svým hráčům autobus plný prostitutek.

Prezident klubu a bývalý italský premiér podlehl leukémii ve věku 86 let. A Monza na jeho počest přejmenuje název své arény – na stadion Silvia Berlusconiho.

František Typovský, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme