Konec jedenáctileté nadvlády Bayernu Mnichov. Leverkusen je poprvé v historii mistrem Bundesligy

Čeští fotbalisté Patrik Schick, Adam Hložek a Matěj Kovář se s Leverkusenem stali mistry německé ligy. Bayer porazil v nedělním utkání 29. kola doma Brémy 5:0, získal první titul ve stodvacetileté historii a ukončil jedenáctiletou nadvládu Bayernu Mnichov. Hattrickem se blýskl střídající Florian Wirtz.

Leverkusen (Aktualizováno: 21:18 14. 4. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Piero Hincapié, Granit Xhaka a Florian Wirtz slaví gól do sítě Werderu Brémy

Piero Hincapié, Granit Xhaka a Florian Wirtz slaví gól do sítě Werderu Brémy | Foto: Gerrit Van Cologne | Zdroj: Profimedia

Český fotbalista vyhrál bundesligu po 15 letech. Naposledy získal trofej zvanou Meisterschale obránce Jan Šimůnek s Wolfsburgem.

Kanonádu Leverkusenu odstartoval v 25. minutě proměněnou penaltou Boniface, jenž po zranění nastoupil v základní sestavě poprvé od 17. prosince. Třiadvacetiletý Nigerijec proměnil i sedmou penaltu v profesionální kariéře a drží si stoprocentní úspěšnost.

Fanoušci Bayeru Leverkusen s maketou trofeje pro vítěze Bundesligy | Foto: Gerrit Van Cologne | Zdroj: Profimedia

V 60. minutě dodal mistrům klid na kopačky Xhaka, když výstavní trefou zpoza vápna zvýšil na 2:0. Zahanbit se nenechal ani Wirtz, jenž o poločase nahradil Adliho a o sedm minut později neméně pohledným gólem upravil na 3:0.

Dvacetiletý německý talent se pak trefil ještě dvakrát, zkompletoval hattrick a zpečetil konečný výsledek. Po jeho druhém a třetím gólu domácí fanoušci už neudrželi emoce a vtrhli na hrací plochu. Poprvé se je hráčům podařilo prosebnými gesty poslat zpět, podruhé už rozhodčí Osmers raději ukončil zápas. Do něj z českého tria zasáhl jen střídající Schick.

Bayer zároveň pokořil další rekord Bayernu, když v bundeslize letos neprohrál v úvodních 29 kolech. O zápas kratší série mnichovský klub dosáhl v sezoně 2013/14. Leverkusen o titulu rozhodl už pět kol před koncem, v čele tabulky má náskok 16 bodů před Bayernem a Stuttgartem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme