Český fotbal má jistou účast v Lize mistrů, kluby se díky Plzni posunuly v žebříčku koeficientů UEFA

Český fotbal bude mít v přespříští sezoně 2025/26 svého zástupce v hlavní části Ligy mistrů. Tuzemské týmy se díky čtvrteční bezbrankové remíze Plzně s Fiorentinou v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy posunuly v žebříčku koeficientů UEFA před Skotsko a získaly jistotu, že zakončí sezonu přinejhorším na 10. místě, které znamená přímou účast šampiona ve skupinové fázi nejprestižnější klubové soutěže.

Nyon (Švýcarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český fotbal bude mít v přespříští sezoně 2025/26 svého zástupce v hlavní části Ligy mistrů.

Český fotbal bude mít v přespříští sezoně 2025/26 svého zástupce v hlavní části Ligy mistrů. | Zdroj: Reuters

Česko po osmifinále z 11. místa ztrácelo 0,250 bodu na desáté Skotsko, které už ale nemá ve hře žádné mužstvo.

Fotbalisté Plzně v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy remizovali s favorizovanou Fiorentinou 0:0

Číst článek

Tuzemské kluby potřebovaly od posledního zástupce v pohárové sezoně Plzně ještě aspoň remízu, aby ztrátu na ostrovního soupeře dotáhly. Obě země nyní mají stejně bodů a ve prospěch Česka rozhodl vyšší zisk z probíhajícího ročníku.

V hlavní fázi pohárů jsou za vítězství dva body, za remízu jeden. Zisk do žebříčku se pak dělí počtem zástupců daného státu v pohárové sezoně, v českém případě nyní čtyřmi. Za některé postupy jsou navíc bonusové body.

Česko naposledy získalo přímé místo ve skupinové fázi Ligy mistrů bez nutnosti hrát kvalifikaci pro sezonu 2018/19. V žebříčku koeficientů sice bylo na 11. příčce, ale díky tomu, že předchozí ročník prestižní soutěže ovládl klub, který měl jistý start i z domácí soutěže, připadla uvolněná pozice tuzemskému šampionovi, tehdy Plzni.

Deset let čekání

V elitní desítce žebříčku figuruje Česko poprvé od roku 2004. Maximem je osmá příčka z přelomu tisíciletí. Česko letos mělo poprvé v historii v jarní vyřazovací fázi trojici týmů a prožívá rekordní ročník. Díky čtvrteční remíze Plzně vylepšilo zisk už na 13,500 bodu.

Aktuálně se v žebříčku koeficientů hraje o nasazení do sezony 2025/26. V příštím ročníku 2024/25 už má Česko jistotu návratu k pěti zástupcům v pohárech a k dvěma týmům v kvalifikaci Ligy mistrů.

V případě zisku titulu by mohla přímo do skupinové fáze nejprestižnější soutěže postoupit Slavia Praha, potřebovala by k tomu ale souhru dalších dvou okolností. V tomto ročníku stejně jako v minulém měl tuzemský fotbal ve hře čtyři kluby.

Od příští sezony se změní formát evropských pohárů. Už se nebudou hrát v tradičních skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy. Každého z 36 účastníků Ligy mistrů bude v základní fázi čekat osm zápasů, tedy o dva více než dosud. Podobná reforma čeká i Evropskou a Konferenční ligu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme