Nizozemci kvůli pandemii předčasně ukončili fotbalovou ligu. Titul nebyl udělen, nikdo nesestupuje

Nizozemský fotbalový svaz po pátečním jednání se zástupci klubů potvrdil předčasné ukončení nejvyšší soutěže kvůli koronaviru. Titul nebyl udělen a z ligy také nikdo nesestoupil. Do pohárů půjdou kluby podle pořadí v tabulce v době ukončení sezony.

Amsterodam Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ajax vyhrál 34. titul v nizozemské lize

Ajax Amsterodam postupuje do Ligy mistrů stejně jako druhý AZ Alkmaar. Ilustrační foto | Foto: oenar Chamid/SCS/AFLO | Zdroj: Reuters

Do Ligy mistrů se kvalifikovali vedoucí Ajax Amsterodam a druhý AZ Alkmaar, který za obhájcem titulu po nekompletních 26 kolech zaostával jen o skóre. Do Evropské ligy postoupily třetí až pátý tým tabulky Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven s českým fotbalistou Michalem Sadílkem a Tilburg.

Napětí mezi USA a Íránem je cítit i ve sportu. Obránce Ajaxu raději odjel ze soustředění v Kataru

Číst článek

Nizozemská liga byla oficiálně ukončena jako první z evropských soutěží. V Belgii už sice začátkem května vyhlásili po nedohrané základní části mistrem Bruggy, ale po varování od UEFA zatím valná hromada klubů verdikt nepotvrdila a čeká, jestli vláda neuvolní bezpečnostní opatření natolik, aby se mohl ročník dokončit.

V Nizozemsku, kde byl nový typ koronaviru potvrzen u 37 tisíc lidí a vyžádal si 4 300 životů, však svaz neměl jinou možnost. Tamní vláda totiž nedávno rozhodla o tom, že kvůli nákaze se v zemi nebudou moci pořádat žádné hromadné akce až do začátku září.

„V této době a za těchto okolností není na místě bavit se o titulu, proto jsme pouze potvrdili umístění klubů v soutěži podle poslední tabulky,“ uvedl svaz v prohlášení. „Bohužel s ohledem na poslední opatření, která vláda zavedla, je nemožné sezonu dokončit,“ dodal.

Po hlasování 38 celků z první a druhé ligy bylo také rozhodnuto o tom, že z nejvyšší soutěže se nebude sestupovat a ani do ní nikdo nepostoupí. Ligu tak udržely Haag s Waalwijkem, zatímco o postup přišly Leeuwarden s Graafschapem. „Všem je sice jasné, že zdraví je na prvním místě, ale chápeme, že páteční rozhodnutí mohlo někoho velmi zarmoutit,“ uvedl svaz.

Rozhodnutí nizozemského svazu by měla posvětit i UEFA, přestože opakovaně národní federace vyzvala, aby se po odložení letního Eura pokusily ve volném termínu ligy dokončit i za cenu upravení hracích formátů. Ukončení soutěží je pro UEFA až poslední možností, a to pouze za jasně daných podmínek, mezi které patří právě i nařízení vlády.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme