Zlatý hrob, umělá tráva a fotografie. Brazílie otevřela mauzoleum fotbalové legendy Pelého

V brazilském Santosu otevřeli mauzoleum fotbalového krále Pelého. Památník se zlatým hrobem se nachází v budově takzvaného vertikálního hřbitova. Je z něj vidět i fotbalový stadion, kde Pelé začínal svou hvězdnou kariéru.

Santos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazílie otevřela mauzoleum fotbalové legendy Pelého

Brazílie otevřela mauzoleum fotbalové legendy Pelého | Foto: Antonio Scorza/Shutterstock Editorial | Zdroj: Profimedia

„Pořád cítíme hodně bolesti. Chybí nám, ale také jsme pyšní a máme radost z toho, kolik se mu od fanoušků dostalo úcty a lásky,“ prohlásil při slavnostním otevření hrobky Pelého syn Edinho.

Pelého hrobka je ve čtrnáctipatrové budově nejvyššího hřbitova světa Memorial Necrópole Ecumenica. Brazilci si oblíbili fakt, že slavný fotbalista tak může nadále sledovat zápasy svého milovaného klubu Santos FC na stadionu Vila Belmiro, který je jen kousek od vertikálního hřbitova.

Davy lidí si v kryptě musely připadat jako na fotbalovém hřišti, když Pelé dával góly. U vchodu návštěvníky vítaly dvě Pelého zlaté sochy v životní velikosti.

VIDEO: Kličky a nádherné góly. ‚Vše, co vidíte, že někdo dělá, Pelé ukázal první,‘ upozornil Haaland

Číst článek

Mauzoleum má velikost 200 m², na zemi leží umělý trávník, zdi zdobí fotografie připomínající Pelého úspěchy a snímky fanoušků, které doplňuje zvuková stopa oslav, jako by slavný fotbalista stále hrál.

Krypta je volně přístupná veřejnosti, fanoušci se ale podle brazilských médií nejprve musejí zaregistrovat na webu hřbitova.

Pelé, rodným jménem Edson Arantes do Nascimento, zemřel loni v prosinci ve věku 82 let na rakovinu tlustého střeva. Jeho legenda ale v brazilské společnosti žije dál. Jeho jméno nedávno například vstoupilo do naučného slovníku. Je synonymem pro něco nebo někoho mimořádného.

Eduard Freisler Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme