Fotbalová akademie Salcburku vládne Evropě. ‚Je to moderním zázemím,‘ říká brankář Stejskal

Erling Haaland, Sadio Mané nebo Dominik Szoboszlai, taková jména světového fotbalu se během své kariéry zlepšovala v rakouském Salcburku. Tamní akademii, která rok co rok produkuje hráče pro elitní evropské soutěže, poznal i český brankář Adam Stejskal, který před dvěma týdny přešel do jiného rakouského klubu WSG Tiro.

Salcburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Adam Stejskal

Brankář Adam Stejskal | Zdroj: Profimedia

Když si na YouTube zadáte do vyhledávače slova „Red Bull Salzburg Academy", ukážou se vám desítky videí ze zákulisí jedné z nejrychleji se rozvíjejících akademií v Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalová akademie Salcburku vládne Evropě. ‚Je to moderním zázemím,‘ říká brankář Stejskal

Vedle fotbalistů se v těsné blízkosti řeky Salzach a hranice s Německem připravují třeba i hokejisté, a i s nimi se fotbalový gólman Adam Stejskal potkal.

„Dvě vrchní patra jsou vlastně jen internát, kde mají kluci pokoje. Jsou tam i vychovatelé a v zádní části asi tři učebny, protože některé hodiny v týdnu probíhají přímo v akademii. V přízemí je jídelna a místnosti pro trenéry. Dole jsou pak fotbalové šatny, posilovna, tělocvična, dvě hokejové haly, fotbalová hala a to vše obklopuje asi pět travnatých hřišť a jedna umělka,“ říká Stejskal na dálku z Rakouska, kde bude hrát i v příští sezoně, jen v týmu WSG Tirol, který působí nedaleko Innsbrucku.

V Salcburku působil brněnský rodák dohromady pět let, které rozložil mezi mládežnické týmy a farmářský klub Liefering, který hraje druhou nejvyšší soutěž. Za A-tým Salcburku v soutěžním utkání Stejskal nechytal. Jednadvacetiletý mládežnický reprezentant říká, že to právě v tomto klubu mají brankáři možná trochu složitější.

„Pro gólmany v Salcburku je hlavní dostat se do prvního týmu, pak už mají šanci dostat se do nějakého týmu v německé Bundeslize, případně do zbylých z top 5 lig. To je cíl každého hráče, který do té akademie vstupuje,“ popisuje Stejskal. 

A má pravdu - jak se sám klub pyšní na svém webu, žádná jiná akademie v Evropě neposílá do dospělého fotbalu více hráčů. 

K Messimu jsem se nedostala, říká fotbalová brankářka Votíková po konci v PSG. Nyní sní o Anglii

Číst článek

„Určitě je to moderním vybavením akademie a faktem, že Salcburk kupuje opravdu jen ty mladíky, u kterých je velká šance, že uspějí v profi fotbale,“ myslí si Stejskal po několikaleté zkušenosti v Rakousku.

Pocitový skauting od útlého věku jde v Lieferingu ruku v ruce s vrcholným technologickým zázemím, které by mladíkům mohly závidět i nejlepší kluby. Antigravitační běžící pás například pomáhá hráčům k rychlejší rekonvalescenci po zranění a počítačem řízený simulátor Soccerbot fotbalisty připravuje na nejrůznější herní situace.

„Změnili jsme styl tréninku, místo pozičně orientovaného systému jsme se zaměřili na technické dovednosti, individuální hráče a hru s míčem. Ale je to i o technických faktorech, například analýza prostřednictvím dat a videa,“ říká bývalý ředitel akademie Ernst Tanner.

Salcburk navíc nemusí hodnotit úspěchy své akademie jen skrze prodeje hráčů, obrovských úspěchů dosahují hráči i v juniorských soutěžích.

Kromě toho, že mládežnické výběry takřka každý rok opanují domácí ligu, tým do 19 let za posledních pět let vyhrál juniorskou obdobu Ligy mistrů, jednou byl ve finále a jednou v semifinále. Tím ve společnosti tradičních velkoklubů etabloval svou pověst nejlepší akademie v Evropě.

Adam Weidenthaler, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme