176 hraček jako symbol zabitých dětí. Fotbalisté Šachtaru hrají charitativní zápasy za oběti války

Fotbalisté ukrajinského klubu Šachtar Doněck mají v plánu odehrát sérii charitativních zápasů proti evropským celkům a výtěžek věnovat na pomoc lidem, které zasáhla invaze ruských vojsk na Ukrajinu. V sobotním duelu v Aténách s řeckým Olympiakosem byly na tribuny stadionu umístěny hračky symbolizující dětské oběti války. Těch v tu chvíli bylo podle oficiálních údajů 176.

Atény Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachtar sice s řeckým Olympiakosem prohrál 0:1, nicméně o výsledek tolik nešlo.

Ukrajinci našli v osvobozené vesnici u Kyjeva další hromadný hrob. Jsou v něm zřejmě desítky obětí

Číst článek

Mluvilo se hlavně o válce, která od 24. února připravila o životy tisíce lidí a miliony dalších vyhnala z domovů.

Hráči Doněcku nastoupili před výkopem s ukrajinskou vlajkou. V ochozech byly kromě fanoušků ale i hračky, které upozorňovaly na dětské oběti války.

„Chceme těmito zápasy mluvit o válce a míru na Ukrajině. O strašné válce, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině, o utrpení a ničení, které válka přinesla naší zemi,“ uvedl Sergej Palkin, šéf Šachtaru, za který v minulosti hráli i čeští fotbalisté Jan Laštůvka a Tomáš Hübschman.

Příprava v Turecku

Ukrajinský fotbalový velkoklub se od vpádu ruských vojsk připravuje v Turecku. Právě v rámci přípravy odehraje ještě další duely proti Lechii Gdaňsk, Fenerbahche Istanbul a Hajduku Split.

Třináctinásobný ukrajinský mistr a vítěz Poháru UEFA z roku 2009 nehrál soutěžní zápas od poloviny prosince. Po zimní přestávce měl Šachtar 26. února odstartovat jarní část domácí ligy, ale dva dny před utkáním proti Metalistu Charkov vtrhla ruská vojska na Ukrajinu a fotbal se v zemi zastavil.

Šachtar je tradičním dodavatelem hráčů pro ukrajinskou reprezentaci, jež před dvěma týdny nemohla kvůli válce odehrát semifinále play-off o postup na mistrovství světa proti Skotsku. FIFA zápas odložila na červen.

Hračky na tribuně jako symbol dětských obětí války na Ukrajině:

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme