Nákupy hvězd a investice do infrastruktury. Saúdská Arábie nechce jít na fotbalový vrchol čínskou cestou

Světový fotbalový trh má nového velkého hráče. Státně řízené kluby v Saúdské Arábii se tento rok pustily do hromadného skupování zkušených elitních fotbalistů a v současnosti neproběhne den, kdy by opora nějakého evropského týmu nebyla spojovaná s odchodem na Blízký východ. V Saúdské Arábii je podle médií jasně nastavený plán, jak dostat tamní ligu mezi ty nejlepší soutěže.

Rijád (Saúdská Arábie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci saúdského klubu Al-Ittihad vítají hvězdného Karima Benzemu

Fanoušci saúdského klubu Al-Ittihad vítají hvězdného Karima Benzemu | Foto: stringer | Zdroj: Reuters

„Pokud budou v příštích pěti letech pokračovat v práci, kterou zde chtějí odvést, myslím si, že saúdská liga může patřit mezi pět nejlepších na světě. Soutěž je velmi dobrá, ale má ještě mnoho prostoru k růstu,“ řekl Cristiano Ronaldo, který byl první vlaštovkou saúdské fotbalové revoluce.

Sport v Saúdské Arábii? Islámská země si díky němu buduje pozitivní PR a očišťuje svou pověst

Číst článek

Prostor k růstu má Saudi Pro League (SPL) určitě - ve výzkumu agentury Twenty First Group byla označená za 54. nejlepší domácí ligu na světě.

A ačkoliv tamní kluby vědí, že změna nepřijde přes noc, jejich letošní aktivita na přestupovém trhu ukazuje, že Saúdové mohou už v příštím roce poskočit v žebříčku o slušnou porci míst.

Na Blízký východ zamířili kromě Ronalda například i Karim Benzema, N'golo Kanté, Rubén Neves, Kalidou Koulibaly, Edouard Mendy a další řada špičkových hráčů je bude jistě během léta následovat.

O motivaci asijské země, která stojí za stovkami utracených milionů za hvězdné hráče, se fotbalová veřejnost jen dohaduje.

Mnozí mohutné investice Saúdů vidí jako jasný případ sportswashingu - čili snahy vylepšit si pomocí sportu mezinárodní reputaci poškozenou porušováním lidských práv v zemi, kriminalizací homosexuality nebo například vraždou novináře Džamála Chášukdžího.

Zvednout fotbalové akcie státu se také rozhodně vyplatí před určením pořadatelství mistrovství světa v roce 2030, o které se Saúdská Arábie společně s Řeckem a Egyptem uchází.

Zdroje blízké SPL ale webu The Athletic nabídly i jiné důvody. Korunní princ Mohamed bin Salmán chce údajně poměrně mladou saúdskou populaci utvrdit v národní hrdosti a investicí do sportu zároveň výrazně zlepšit veřejné zdraví. 60 procent obyvatel země má totiž problémy s nadváhou.

Jinou cestou než Čína

Jak už ale napověděla nedávná historie, skupovat hvězdné hráče a doufat ve vzestup ligy, nemusí být fungující strategie. Poznala to například Čína, která se po několika letech mohutných investic do hvězdných hráčů stáhla z fotbalového trhu.

Zdroje The Athletic tvrdí, že Saúdové o tom ví a plánují i jiné kroky. Ruku v ruce s příchodem hvězdných hráčů s miliony příznivců na sociálních sítích je zlepšení marketingového potenciálu ligy a prodej televizních práv. Špičková marketingová firma IMG nezahálela v tomto ohledu už v loňské sezoně, saudská nejvyšší soutěž byla vysílaná ve 45 zemích.

Kritika ze strany golfistů i obětí teroru. Šéf PGA Monahan otočil v otázce financí ze Saúdské Arábie

Číst článek

Dalšími kroky je zlepšení infrastruktury klubů, investice do rozvoje vlastních talentů a postupné odstátnění klubů.

Bin Salmánův Public Investment Fund nyní chce vybudovat značky čtyř největších klubů (Al Nassr, Al Hilál, Al Ittihad a Al Ahli) a následně je prodat soukromým vlastníkům, aby týmy už nebyly závislé na státu. Tento proces by pak měli opakovat s dalšími kluby.

Důležitým aspektem je i fakt, že má země z Blízkého východu na rozdíl od Číny lépe fungující fotbalovou kulturu. Saúdský národní tým se podíval na šest z posledních osmi mistrovství světa, Čína za celou svou historii jen na jedno.

Otázkou zůstává, zda všechny tyto tahy povedou k Ronaldovým slovům, tedy že se z SPL stane jedna z nejlepších lig světa. Unie evropských fotbalových asociací má totiž stále větší nároky na udržitelné rozpočty klubů a Saúdové mohou mít v tomto ohledu v příštích letech na evropské týmy větší ‚páku‘.

„Pokud příjmy nebudou výrazně růst, mzdové náklady evropských klubů budou omezeny. To by časem mohlo vést ke snížení kvality mužstev a konkurenční nevýhodě oproti mimoevropským týmům,“ řekl pro NBC Mark Goldberg z ratingové agentury DBRS Morningstar.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme