Možná v Plzni nenastoupíme, hrozil majitel kazachstánského klubu. Vláda pak udělila výjimku

Tobol Kostanaj v úterý přiletěl k odvetě play-off o postup do Evropské konferenční ligy v Plzni bez ruských fotbalistů a běloruského hráče, které má v kádru. Kazachstánský klub se je podle vyjádření spolumajitele Tobolu Alimžana Kaldijarova snaží do Česka dostat jinou cestou. Později odpoledne však Úřad vlády České republiky povolil hráčům vstup do země.

Plzeň (Aktualizováno: 20:16 29. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Ivan Konovalov z Tobolu Kostanaj

Brankář Ivan Konovalov z Tobolu Kostanaj | Zdroj: Profimedia

„Bohužel hráčům z Ruska a Běloruska nebylo umožněno odcestovat s námi. Pořád věříme, že se situace vyřeší, dostanou vízum a přicestují přes nějakou jinou zemi. Nastoupili bychom, pokud by nemohli hrát? Teď bych řekl, že spíš ne,“ uvedl Kaldijarov v úterý odpoledne.

Tobol má v kádru ruského brankáře Ivana Konovalova, obránce Alberta Gabarajeva a záložníka Ivana Kirejenka a běloruského obránce Pavla Zabelina. Tři z nich nastoupili před týdnem v úvodním utkání, v němž Plzeň vyhrála v Kazachstánu 2:1.

Na palubě letadla v úterý po příletu do Prahy nebyli, potvrdil Deníku N mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Server Sports.kz připomíná, že bojkotem zápasu by se Tobol vystavil nejen hrozbě kontumace, ale i vyřazením z evropských pohárů na delší dobu.

Nařízení vlády

Ruskou tenistku Zvonarevovou nepustili do Polska. Podle ministerstva vnitra z bezpečnostních důvodů

Číst článek

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu vláda v červnu schválila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území. Bělorusko se sice do války aktivně nezapojilo, umožnilo ale Rusku podnikat útoky ze svého území.

Vládní nařízení podle výkladu Národní sportovní agentury platí jen pro reprezentanty svých zemí. Přesto v červenci na tenisovém Prague Open nestartovaly žádné ruské ani běloruské hráčky poté, co policie na ruzyňském letišti jednu z nich nevpustila do Česka.

Tenisté a tenistky z obou těchto zemí startují na turnajích pod neutrálním statusem a bez státních symbolů.

V úterý později odpoledne pak Úřad vlády jednohlasně odsouhlasil vstup hráčů fotbalového klubu Tobol Konstanaj do země.

Vláda odsouhlasila vstup hráčů do země

Vláda v úterý 29. srpna jednohlasně vyslovila souhlas s udělením víza pro hráče kazašského klubu Tobol Kostanay do ČR. Vláda k tomuto rozhodnutí přistoupila především proto, že hráči soukromého kazašského klubu Tobol Kostanay reprezentují právě onen klub a Kazachstán, nikoliv Ruskou federaci, nebo Bělorusko.
K výše zmíněnému je zároveň nutné dodat, že fotbalový klub Tobol Kostanay v letošní sezoně odehrál v Evropě v rámci Evropské konferenční ligy UEFA dva zápasy, konkrétně v Severním Irsku a Švýcarsku, do kterých zasáhli i dotčení hráči. Pokud by se vláda rozhodla víza neudělit, došlo by ze strany UEFA k disciplinárnímu řízení a možným sankcím proti FC Viktoria Plzeň, čímž by došlo nejen k finančním ztrátám, ale především poškození prestiže českého fotbalu.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme