Kvalifikace na Euro v Praze bez Čechů? Ukrajinští fotbalisté se utkají se Severní Makedonií na Letné

V Praze se bude v sobotu hrát další utkání kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství Evropy, tentokrát ovšem bez české reprezentace. Stadion na Letné kvůli ruské invazi využijí Ukrajinci, kteří „doma“ nehráli od listopadu 2021. Duel se Severní Makedonií by měl být vyprodaný i díky početné ukrajinské menšině žijící v Česku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Ukrajiského národního týmu

Ukrajinští fotbalisté se utkají se Severní Makedonií na Letné (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

„Ukrajinská strana před nějakým časem vyjádřila přání hrát na území České republiky a konkrétně v Praze. Když jsme ucítili zájem ze strany Ukrajiny, vypracovali jsme řešení, jak by ukrajinský národní tým mohl strávit celý reprezentační sraz tady v Praze a využívat prostory našeho tréninkového centra,“ vysvětluje mluvčí fotbalové Sparty Ondřej Kasík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajinští fotbalisté odehrají kvalifikační duel o Euro proti Severní Makedonii v Praze na Letné

„Domluvili jsme se, protože ta nabídka byla pro ukrajinskou stranu z logistického a organizačního pohledu nejvýhodnější,“ dodává.

Ukrajinská fotbalová asociace upřednostnila Letnou před Edenem i kvůli tréninkovým plochám na Strahově. Slavia přitom nabídla nájem stadionu a jeho zázemí zdarma.

Němcům jubilejní zápas nevyšel. Remízu 3:3 s Ukrajinou zachránil až v nastavení Kimmich

Číst článek

Od začátku ruské invaze to pro ukrajinské fotbalisty bude šestý domácí zápas v zahraničním azylu. Čtyřikrát využili stadiony v Polsku a jednou se představili na Slovensku v Trnavě. Naposledy hráli opravdu doma v listopadu 2021 v Oděse. Ve stejnou dobu také Letná naposledy hostila českou reprezentaci.

„Drtivá většina lidí, ať už na straně UEFA nebo pořádajícího ukrajinského týmu, je tady na stadionu úplně poprvé,“ popisuje Kasík hlavní rozdíl mezi tím, když na Letné hraje český nebo ukrajinský výběr.

„Znalost infrastruktury je naprosto klíčová věc. Když u nás hraje domácí utkání český národní tým, tak lidé z fotbalové asociace jsou už dopředu srozumění s veškerým režimem na stadionu. V případě Ukrajiny jeto úplně odlišné,“ doplňuje.

Čeští fotbalisté zápas v Tiraně nezvládli. Albánii podlehli 0:3 a zkomplikovali si postup na Euro

Číst článek

Pro pražskou policii podle jejího mluvčího Jana Rybanského tento zápas neznamená žádný speciální režim: „Nevnímáme toto fotbalové utkání jako rizikové a z tohoto důvodu jsme přijali adekvátní bezpečnostní opatření.“

Kvalifikační duel mezi fotbalisty Ukrajiny a Severní Makedonie by měl být vyprodaný. V Česku totiž žije početná ukrajinská menšina. Na utkání navíc dostali pozvánku také zranění vojáci, kteří se v Česku léčí, a také příbuzní těch, kteří padli v boji. Kvůli disciplinárnímu trestu pro ukrajinskou fotbalovou asociaci ale bude kapacita Letné jen třináct tisíc diváků.

Tomáš Petr, job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme