Dobrá pomůcka i zdroj kontroverzí. VAR bude v novém ligovém ročníku na více zápasech

Už v pátek v Česku odstartuje další ročník fotbalové ligy - a znovu u toho nebude chybět videoasistent rozhodčího. Pomůcka, která sudím v už druhým rokem pomáhá a zároveň vyvolává spoustu emocí, bude nově k dispozici na čtyřech zápasech - tedy přesně na polovině z každého kola. Od jara by se navíc video mělo dočkat dalšího rozšíření.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Použití videa během nedávného finále německého poháru

Už v pátek v Česku odstartuje další ročník fotbalové ligy - a znovu u toho nebude chybět videoasistent rozhodčího (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Dělám všechno pro to, a doufám, že se mi to podaří, aby od jarní části soutěže bylo video na pěti zápasech. To je to, kam vidím v tomto soutěžním ročníku,“ citoval Radiožurnál předsedu Ligové fotbalové asociace Dušana Svobodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Videoasistent rozhodčího bude nově k dispozici už na polovině ligových zápasů. Více si poslechněte v reportáži Václava Rokyty

Ten by si přál, aby se v jarní části sezony videoasistent rozhodčího objevil už na víc než polovině zápasů. Dosud bylo video maximálně na třech utkáních z každého kola. Podle ligového šéfa je ale teď už čím dál reálnější, aby se v blízké době takzvaný VAR neboli videoasistent rozhodčího objevil na všech prvoligových utkáních.

Kdy konkrétně se toho dočkáme, ale Svoboda i s ohledem na finanční náročnost projektu, odhadovat nechtěl. „Neřeknu. To by nebylo seriózní. Jedna věc je, co si přeji, a druhá věc je, co je možné. Říkám, kdybychom měli neomezené finanční prostředky, tak vám tady nějaké datum můžu říct,“ dodal Svoboda.

Počkám, až dostanu nějakou červenou kartu, říká trenér Vrba k novým pravidlům ve fotbalové lize

Číst článek

V letošní sezoně by se tak rozhodčí měli dočkat alespoň další pomůcky v podobě takzvané kalibrované čáry, která pomáhá přesněji posuzovat ofsajdy. Ligová fotbalová asociace bude ve spolupráci s televizí O2 tuto novinku testovat už od prvního kola.

Asociace navíc pracuje na tom, aby se do samotného projektu videorozhodčího mohlo zapojit co nejvíc ligových sudích. „Ve spolupráci s komisí rozhodčích v tuto chvíli máme k dispozici devět videorozhodčích a naším cílovým stavem je, aby všichni hlavní rozhodčí z první ligy byli zároveň schopní vykonávat funkci videorozhodčího,“ doplnil výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta.

Nový ročník nejvyšší fotbalové soutěže v Česku začne už v pátek, kdy se proti sobě postaví týmy Jablonce a pražských Bohemians.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme