Duel na chvostu extraligy zvládla Mladá Boleslav, Kladno zdolala po nájezdech. Plzeň porazila Vítkovice

Hokejisté Plzně porazili ve 35. kole extraligy Vítkovice 2:1 a zvítězili ve čtvrtém z posledních pěti domácích utkání. Západočeši si vypracovali zásluhou gólů Miroslava Indráka s Ondřeje Matýse dvoubrankový náskok, ale hosté po polovině utkání snížili. Hokejisté poslední Mladé Boleslavi vyhráli nad třináctým Kladnem 4:3 po samostatných nájezdech. Ve východočeském derby se radovali hokejisté Pardubic, kteří v Hradci Králové vyhráli 3:2.

Plzeň (Aktualizováno: 21:32 12. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kladenský Jaromír Jágr (vlevo) v souboji o puk s obráncem Mladé Boleslavi Alešem Čechem

Kladenský Jaromír Jágr (vlevo) v souboji o puk s obráncem Mladé Boleslavi Alešem Čechem | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Po opatrném úvodu převzali iniciativu lépe kombinující hosté a nekrytý Percy v 8. minutě z levého kruhu pálil těsně vedle. Na druhé straně se po rychlém přečíslení neprosadil z dobré pozice Pour.

Vítkovičtí mohli jít do vedení v 15. minutě, jenže při ponechané výhodě střelu Fridricha do odkryté branky na poslední chvíli vyrazil obětavě Piskáček. O dvě minuty později skórovali naopak domácí. Matýsovo nahození od modré čáry totiž mimo dosah gólmana Klimeše tečoval Indrák.

Matýs trefil výhru Plzně

Po pauze uplatnil agilní Matýs důraz na brankovišti a ve 24. minutě dorážkou Söderlundova pokusu zvýšil na 2:0. Vzápětí z podobné situace Rekonen minul odkrytou branku a po zaváhání defenzivy Indiánů ztroskotal tváří v tvář Pavlátovi Vondráček.

Plzeňský gólman si poté v první přesilovce utkání poradil s bombou Lakatoše z pravého kruhu, ale ve 32. minutě už ho hosté překonali. Po chybě Dujsíka Peterek přihrál na brankovišti volnému Kriegerovi, který uspěl zakončením mezi betony.

Urputný boj plný osobních soubojů pokračoval i v závěrečné dvacetiminutovce. Šanci Poura zlikvidoval Klimeš a následně hosté promarnili i druhou početní výhodu. Nejblíže vyrovnání byl v 50. minutě Bukarts, nenápadnou střelou však trefil jen levou tyčku.

Domácí pasivním pojetím nepouštěli soupeře do gólových příležitostí a přesilovku po vyloučení Poura v 56. minutě pokazil Vítkovicím útočným faulem Lakatoš. Šedesátisekundovou hru bez brankáře Indiáni bez potíží zvládli.

Nájezdy pro Boleslav

Hokejisté poslední Mladé Boleslavi vyhráli nad třináctým Kladnem 4:3 po samostatných nájezdech. Bruslařský klub zabral po čtyřech porážkách za sebou a rozhodl o tom v páté sérii rozstřelu Tomáš Fořt. Pátou prohru Rytířů v řadě neodvrátil ani dvěma góly lotyšský útočník Eduards Tralmaks. V nájezdech se za domácí prosadili Lintuniemi, který do hry do té doby nezasáhl, a Fořt, za hosty uspěl pouze Sideroff. 

Dynamo vítěz derby

Hokejisté Pardubic vyhráli v Hradci Králové 3:2 a ovládli i třetí východočeské derby v sezoně. Favorizované Dynamo si rychle vypracovalo dvoubrankové vedení. domácí i přes převahu a dva góly Davida Šťastného utkání nedokázali otočit.

Dynamo mělo dominantní vstup do zápasu, soupeř v prvních deseti minutách na jeho vysoké tempo vůbec nestačil. Favorit z toho vytěžil rychlou branku obránce Čerešňáka od modré čáry a poté i využitou přesilovku, ve které si šestnáctý gól v sezoně připsal Radil. Hned vzápětí navíc trefil břevno Cienciala.

Tím však náporu Pardubic odzvonilo. Mountfield už našel protihru a rivala dostal pod ještě větší tlak, než jakému předtím čelil sám. Brankáře Willa však z několika možností do přestávky překonal pouze táhlou střelou Šťastný.

Hradec během pokračující aktivity vyrobil jen jednu větší chybu, která byla ve 30. minutě hned fatální. Gólman Lukáš stál mimo pozici, když ho střelou k bližší tyčce nachytal Kaut. První kanadský bod po návratu do české extraligy si díky druhé asistenci připsal obránce Hájek.

Za necelé dvě minuty ale přispěchal s odpovědí znovu Šťastný, podruhé z přesilové hry.

Postupem zápasu už hosté hru vyrovnali a na velké šance se čekalo. Nejblíž byl v početní výhodě Kaut, jehož schovaný pokus zastavila tyč. Těsný stav i benevolentní metr rozhodčích zažehly celou řadu konfliktů, žádný však nevybočil z mezí vypjatého derby.

Opravdu horko bylo pardubickým hokejistům jen v 56. minutě, kdy Jergl z dálky napálil horní tyč. Ostatní situace už Will a jeho spoluhráči vyřešili bez chyby. Domácí si prodloužení nedokázali vynutit ani v závěrečné power play.

Sparta zůstává v čele

Hokejisté Sparty vyhráli na ledě Liberce 4:3, počtvrté za sebou naplno bodovali a dál vedou tabulku soutěže s bodovým náskokem před Pardubicemi. Dramatické utkání rozhodl ve 43. minutě ve dvojnásobném oslabení svou druhou trefou v utkání Roman Horák.

Skóre utkání se poprvé měnilo v 11. minutě, kdy šli do vedení Pražané. Kempného střelu doklepnul za bezmocného Krále pohotový Řepík. Liberečtí ale měli připravenou bleskovou odpověď a po 32 vteřinách vyrovnal Hawryluk.

Tygři následně přestáli první oslabení a poté se v premiérové přesilové hře sami prosadili. Po hezké kombinaci s Bulířem je poslal do vedení Flynn. Ani radost domácích ale netrvala příliš dlouho. Sobotka si na buly prohodil kotouč skrze Filippiho a trefil přesně mezi Královy betony.

Do druhého dějství vstupovali Severočeši v přesilové hře a do vedení je mohl poslat Melancon, mířil ale těsně vedle. Domácí se však z vedoucího gólu radovali o chvíli později, když Kovářovi prošla mezi rukou a tělem tvrdá rána Vlacha.

Zranění Kováře

Sparťané mohli vyrovnat v početní výhodě, domácí defenziva v čele s Králem ale odolala. Ve 34. minutě utkání pak liberecká aréna ztichla, když se po Vlachově dělovce a zásahu do oblasti krku skácel k ledu Kovář. Hostující gólman nakonec za bouřlivého potlesku opustil ledovou plochu na nosítkách, do branky tak putoval Kořenář.

Ten se v závěru druhé třetiny blýsknul výborným zákrokem proti Hawrylukovi. Ihned z protiútoku navíc Pražané vyrovnali, když Najman obral o puk Flynna a krásnou přihrávkou vybídnul ke skórování do odkryté branky Horáka.

Na začátku třetí části se domácím naskytla ideální příležitost ke skórování, když měli k dispozici dlouhou přesilovku pět na tři. Filippiho křižnou přihrávku ale vystihnul hostující Horák a samostatný únik ve vlastním oslabení zakončil blafákem mezi Královy betony.

Liberec mohl v pokračující přesilovce hned vyrovnat, Kořenář ale s vypětím všech sil odolal. S přibývajícím časem se museli Bílí Tygři stále více tlačit dopředu, naráželi ale na zformovanou obranu Sparty. V přesilovce měl dobrou palebnou pozici Filippi, Kořenářovi ale při jeho střele pomohla pravá tyč. Možný závěrečný tlak domácích pak ukončila chyba při střídání a následná hra v oslabení. Sparta tak i podruhé v sezoně vyhrála v Liberci.

Výsledky 35. kola hokejové extraligy:

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 17. Indrák (Matýs, Söderlund), 24. Matýs (Söderlund, Kvasnička) - 32. Krieger (Peterek). Rozhodčí: Kika, Jaroš - Gerát, Hynek. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 4497.
Sestavy:
Plzeň: Pavlát - Zámorský, Kvasnička, Dujsík, Laakso, Piskáček, Malák, Houdek - Rekonen, Lev, Pour - Schleiss, Mertl, Holešinský - Matýs, Indrák, Söderlund - Jansa, Soukup, Hrabík. Trenér: Kořínek.
Vítkovice: Klimeš - Percy, Raskob, L. Kovář, Mikuš, Grman, Auvitu - Kalus, Chlán, Lakatoš - Vondráček, Krieger, Dej - Roberts Bukarts, M. Barinka, Fridrich - Peterek, Claireaux, Šoustal. Trenér: Trnka.

HC Verva Litvínov - Banes Motor České Budějovice 4:3 v prodl. (3:1, 0:2, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Koblasa (Jícha), 4. Abdul (Kirk, O. Kaše), 5. Zile (Koblasa, Kudrna), 63. Hlava (O. Kaše, Jaks) - 3. Harris (Valský), 34. Kondelík. 36. Gulaš (Kondelík). Rozhodčí: Cabák, Šindel - Frodl, Ondráček. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 4310.
Sestavy:
Litvínov: M. Tomek - D. Zeman, Baránek, Jaks, Zile, Demel, Czuczman, Šalda - Koblasa, Jícha, Kudrna - O. Kaše, Kirk, Abdul - Hlava, Urban, Maštalířský - Havelka, Jurčík, Zymunt. Trenér: Mlejnek.
České Budějovice: Hrachovina - Pýcha, M. Doudera, Kachyňa, Štencel, Hovorka, Gulaši, Štich - Kubík, Kondelík, Ordoš - Gulaš, F. Přikryl, M. Beránek - Valský, Harris, Simon - Koláček, Toman, Chlubna. Trenér: Čihák.

HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávka: 5. M. Růžička (J. Jeřábek), 41. Voženílek (M. Růžička, Nestrašil), 60. Voženílek (Nestrašil, M. Růžička). Rozhodčí: Hribik, M. Sýkora - Brejcha, Thuma. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 3355.
Sestavy:
Karlovy Vary: Frodl - Huttula, Plutnar, Stříteský, M. Rohan, Bartejs, A. Rulík, Tureček - Kangasniemi, Hladonik, Rachůnek - O. Beránek, Černoch, Jiskra - O. Procházka, Kofroň, Redlich - Kružík, R. Přikryl, Koffer. Trenér: Bruk.
Třinec: Kacetl - Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Polášek, J. Jeřábek, Adámek - M. Růžička, Nestrašil, Voženílek - Kurovský, P. Vrána, Pánik - Hrehorčák, Sikora, M. Roman - Walega, Čacho, Dravecký. Trenér: Moták.

BK Mladá Boleslav - Rytíři Kladno 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 2:2, 0:0 - 0:0)
Branky: 20. Lantoši (Fořt, Pyrochta), 25. Skalický (Pyrochta, Gewiese), 34. Pitule (A. Čech, F. Pavlík), rozhodující sam. nájezd Fořt - 7. Tralmaks z trestného střílení, 30. Smoleňák (Melka), 37. Tralmaks (Ticháček). Rozhodčí: Šír, Stano - Lederer, Zíka. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 4067.
Sestavy:
Mladá Boleslav: J. Růžička - Gewiese, Pyrochta, F. Pavlík, A. Čech, Bernad, Jánošík, navíc na nájezd Lintuniemi - Lantoši, Fořt, Skalický - Rohlík, O. Roman, Malát - Rohdin, Hradec, Dvořáček - Závora, Pitule, Zvagulis. Trenér: R. Král.
Kladno: Bow - Ticháček, Hejda, Veber, Slováček, Martenet, T. Voráček - Jágr, Klepiš, Tralmaks - Sideroff, Pytlík, Kusý - M. Procházka, Melka, Smoleňák - O. Bláha, Babka, Jarůšek. Trenér: Vejvoda.

Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 3:4 (2:2, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Hawryluk (Knot, A. Najman), 18. Flynn (Bulíř), 25. J. Vlach - 11. Řepík (Kempný, Forman), 19. Sobotka, 39. Horák (O. Najman), 45. Horák. Rozhodčí: Úlehla, Květoň - Kajínek, J. Svoboda. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 6846.
Sestavy:
Liberec: D. Král - Knot, McCoshen, Melancon, M. Ivan, Budík, Derner, Aubrecht - Faško-Rudáš, Filippi, Rychlovský - Hawryluk, A. Najman, Flynn - Kelly Klíma, Bulíř, J. Vlach - Pérez, Šír. Trenér: Pešán.
Sparta: Jakub Kovář (34. Kořenář) - Mikliš, Krejčík, T. Tomek, Kempný, Irving, Moravčík, Pavlák - Řepík, Sobotka, Forman - Chlapík, Horák, O. Najman - Harper, Konečný, Buchtele - Mužík, M. Vitouch, Žmola. Trenér: Gross.

Mountfield Hradec Králové - HC Dynamo Pardubice 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 16. Šťastný (Freibergs, Jasper), 31. Šťastný (T. Pavelka) - 2. Čerešňák (A. Musil), 10. Radil (L. Sedlák, M. Kaut), 30. M. Kaut (Paulovič, Hájek). Rozhodčí: Mrkva, Ondráček - Lhotský, Hnát. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1. Diváci: 6332.
Sestavy:
Hradec Králové: Lukáš - Blain, Kalina, Pláněk, T. Pavelka, Freibergs, Jank - Estephan, Miškář, Šťastný - Jasper, Tamáši, Perret - Jergl, Zachar, Okuliar - Eberle, Pilař, R. Pavlík. Trenér: T. Martinec.
Pardubice: Will - Čerešňák, Hájek, Košťálek, J. Kolář, Hrádek, Vála, Bučko - M. Kaut, L. Sedlák, Paulovič - Radil, T. Zohorna, R. Kousal - Cienciala, Poulíček, Mandát - Pochobradský, A. Musil, Říčka. Trenér: Varaďa.

HC Kometa Brno - HC Olomouc 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 20. Zaťovič (Cingel, Ščotka), 32. Flek (Cingel), 40. Kollár (Zaťovič, Flek), 58. Kollár (Flek, J. Kos) - 15. Řezníček (Kunc), 34. Navrátil (Rašner, Nahodil), 60. Kunc (Navrátil, Orsava). Rozhodčí: Obadal, Vrba - Axman, Rožánek. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. Diváci: 6686.
Sestavy:
Brno: Kavan - Gazda, Ďaloga, Osburn, Ščotka, Kaňák, Zahradníček, D. Svoboda - Moses, Holík, Okál - Kohout, Marcinko, Pospíšil - Kratochvíl, Kollár, J. Kos - Flek, Cingel, Zaťovič. Trenér: Modrý.
Olomouc: Konrád - Škůrek, Ondrušek, Rašner, Řezníček, T. Černý, Švrček, Sirota - Bambula, Macuh, Kunc - Navrátil, Nahodil, J. Káňa - Klimek, J. Knotek, Kusko - Orsava, Anděl, P. Musil. Trenér: Tomajko.

 

Tabulka Tipsport extraliga 2023/2024 (PLATNÉ K 21. 5. 2024)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. HC DYNAMO PARDUBICE 52 33 8 6 5 203:115 121
2. HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3. HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. HC KOMETA BRNO 52 21 9 5 17 160:139 86
5. HC Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. HC Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield HK, a.s. 52 16 8 11 17 135:137 75
9. HC VÍTKOVICE RIDERA 52 18 5 8 21 132:138 72
10. HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. HC ŠKODA PLZEŇ 52 14 6 4 28 130:155 58
13. BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme