Sparta a Pardubice mezi elitou. Patří k deseti nejnavštěvovanějším hokejovým týmům Evropy

Hokejisté Pardubic ani Sparty se i přes vysoké ambice do finále extraligy nedostali, ale fanoušků chodí na jejich domácí zápasy v Česku nejvíc. Oblíbené tuzemské kluby se letos navíc dostaly i mezi desítku evropských týmů s nejvyšší průměrnou návštěvou na domácích zápasech. Sparta se zařadila na sedmé místo, Dynamo je desáté.

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Pardubic před svými fanoušky

Hokejisté Pardubic před svými fanoušky | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

V žebříčku klubů s největší průměrnou návštěvou se do elitní desítky zařadily i týmy Sparty a Pardubic. Pražský klub je s domácí návštěvou 10 837 diváků v evropském měřítku sedmý. 

Začíná play-off NHL. Favoritem je Pastrňákův rekordní Boston, po trofeji touží Edmonton i Colorado

Číst článek

Fanouškům Sparty se letos podařilo podruhé v historii samostatné české extraligy překonat v základní části soutěže magickou hranici 10 tisíc diváků na zápas.

K tomu hodně pomáhají speciální akce, které Sparta pořádá. V listopadu to byl zápas věnovaný klubovým legendám, v lednu pak zase duely patřící do akce „Sparta vzdává hold“. Při tomto dobročinném projektu Pražané pravidelně děkují všem záchranářům, vojákům, policistům a hasičům.

Vítěz základní části extraligy z Pardubic se může na podporu fanoušků spolehnout prakticky vždy, nehledě na výsledky. Proto má Dynamo tradičně průměrnou návštěvu přes 7 tisíc diváků. V této sezóně to ale bylo dokonce 9047 fanoušků, v evropském srovnání tedy 10. místo.

KLUBPRŮMĚRNÁ NÁVŠTĚVNOSTVYUŽITÁ KAPACITA STADIONU
1.SC Bern1475086,61%
2.Kolner Haie1390174,74%
3.Avangard Omsk1152796,06%
4.ZSC Lions Zurich1145995,49%
5.Eisbaren Berlin1127866,34%
6.SKA St. Petersburg1096987,75%
7.Sparta Praha1083760,21%
8.Adler Mannheim1022575,18%
9.Frolunda Gothenburg990882,27%
10.Dynamo Pardubice904789,68%
Zdroj: https://www.eurohockeyclubs.com/

„Pardubice jsou po generace hokejovým městem, chodí se, i když se nedaří. Důkazem jsou nedávné barážové roky, kdy Dynamo podporovala vyprodaná aréna. V letošním roce se ale ve městě strhla doslova hokejová mánie. Vyprodali jsme všech šest zápasů play-off a vstupenky na sedmé semifinále zmizely 9 minut po spuštění prodeje,“ řekl mluvčí východočeského klubu Jan Mroviec.

Z hlediska procentuálního využití kapacity stadionů jsou na tom Pardubice lépe než Sparta, Východočeši zaplňovali Enteria arenu z 89,7 %, Pražané rozsáhlou O2 arenu z 60,2 %.

Opět kralují Švýcaři

Evropským týmem s největší podporou fanoušků v ochozech je opět švýcarský tým Bern, který je nejvyššími návštěvami na kontinentě dlouhodobě známý. Naposledy nebyl na čele žebříčku před 22 lety, kdy se pyšnil nejvyšší domácí průměrnou návštěvou německý Kolín nad Rýnem.

Bern hraje domácí zápasy v PostFinance-Areně s kapacitou 17 tisíc diváků a v nedávno skončené základní části švýcarské ligy měl průměrnou návštěvu ve své hale 14 750 fanoušků. Jen pro srovnání, v Bernu žije něco málo přes 130 tisíc obyvatel.

Švýcarským mistrem se Bern stal celkem šestnáctkrát, naposledy v sezóně 2018/19. Tehdy mimochodem byl skoro každý zápas vyprodaný. Od té doby se ale Bernu výsledkově nedaří. V základní části byl nejlépe letos osmý a ani jednou se nedostal přes čtvrtfinále.

bac, typ, ppe Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme