3D ofsajd, zvýhodnění útočících hráčů či uvolňování do reprezentace. Extraliga letos měnila pravidla

Olympijská sezona, nahuštěný program a 15 týmů v soutěži. Fanoušci extraligy a hokeje obecně se nudit v příštích měsících rozhodne nebudou. Ale také by měli zpozornět, když půjdou na tribuny. Nová sezona s sebou totiž přináší i některé změny pravidel.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Sparty se radují po gólu

Hokejisté Sparty se radují po gólu | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia | Zdroj: Profimedia

„Fanoušci určitě zaznamenali 3D ofsajd, kdy už nehraje roli, zda je brusle ve vzduchu nebo položená na ledě, takže se vždy posuzuje, jako kdyby vždy byla na ledě. Modrá čára je zkrátka braná jako 3D prostor vytažená až do nekonečna ke stropu,“ popisuje předseda Komise rozhodčích Českého hokeje Vladimír Šindler. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová sezona extraligy s sebou totiž přináší i některé změny pravidel. Více v příspěvku Františka Kuny

Změny pravidel souvisí se zvýhodněním útočícího týmu. „Když hráč normálním způsobem střílí na branku nebo přihrává puk a při dokončení pohybu zasáhne protihráče do obličeje tak se o vysokou hůl nejedná,“ objasňuje další pravidlo Šindler.

Těžší to budou mít při rozehrávce gólmani, za brankou budou mít vyhrazený lichoběžník, ve kterém mohou se svojí holí operovat. Pravidla se tak víc přibližují těm z NHL. Kromě toho nebylo lehké vymyslet kalendář při jednom týmu navíc oproti minulým letům, tedy s lichým počtem účastníků. 

„Kluby se na tom systému soutěže podílely, kolik nás bude, že je to nesestupové, je olympijská sezona, že potřebujeme šedesát termínů... Bohužel jsme se museli přiklonit k variantě, kde jsme do té olympijské přestávky napasovali šest kol s nadějí toho, že tam pojedou především hráči z NHL,“ říká ředitel soutěže Josef Řezníček.

Začíná hokejová extraliga. Obměněná Kometa chce hrát lépe, minulá sezona byla ‚sportovní tragédií‘

Číst článek

Nejvyšší soutěž se tak bude hrát i během olympiády. Extraliga by tou dobou mohla přijít na pár zápasů třeba o Davida Krejčího z Olomouce, který po návratu z Bostonu domů přiznal, že by se olympijské nominaci od národního týmu nebránil.

Novinkou pro tuto sezonu jsou i vzájemné povinnosti hokejového svazu a klubů při uvolňování hráčů v oficiálních reprezentačních přestávkách, při mistrovstvích světa a olympijských hrách. Pokud by tedy olomoucký klub pustit Krejčího na olympijské hry, sám útočník by stejně po dobu konání akce nemohl nastupovat v extralize.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme