Zemřel legendární kanadský hokejista Guy Lafleur, člen Síně slávy a pětinásobný vítěz Stanleyova poháru

Legendární kanadský hokejista Guy Lafleur zemřel v 70 letech. Jeho rodina to v pátek odpoledne potvrdila serveru Montreal Gazette. Po dlouhém boji podlehl rakovině plic. V dresu Montreal Canadiens získal pětkrát Stanleyův pohár a v roce 1988 byl uveden do hokejové Síně slávy.

Montreal (Aktualizováno: 14:54 22. 4. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guy Lafleur při 100. výročí Montreal Canadiens

Guy Lafleur při 100. výročí Montreal Canadiens | Foto: Shaun Best | Zdroj: Reuters

Lafleur hrál za Montreal v letech 1971–1985 a vedle pěti Stanley Cupů v dresu Canadiens získal dvakrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Jednou byl také zvolen nejlepším hokejistou play-off. Jako první hráč v historii soutěže nasbíral minimálně 50 gólů a 100 bodů v šesti sezonách za sebou.

Hokejový obránce Trončinský je po smrti, bývalému reprezentantovi bylo 32 let

Číst článek

Kariéru poprvé ukončil v roce 1985, ale o tři roky později se vrátil a nastupoval ještě za New York Rangers a Québec Nordiques.

Když Lafleur skončil po sezoně 1990/1991 definitivně, měl na kontě 1126 odehraných zápasů v základní části NHL a 1353 bodů (560+793). Ještě před comebackem byl v roce 1988 zvolen do Síně slávy.

Kanadu reprezentoval dvakrát na Kanadském poháru, kde v roce 1976 slavil s týmem vítězství.

V roce 2019 podstoupil Lafleur operaci, při níž mu lékaři odstranili plicní lalok a lymfatické uzliny. O pár měsíců později mu při operaci srdce provedli čtyřnásobný bypass. Předloni se mu rakovina vrátila.

Kanadský hokej přišel v krátké době o další legendu. Minulý týden zemřel v 65 letech rovněž po boji s rakovinou útočník Mike Bossy.

ČTK, apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme