Zemřel hokejový brankář Roman Čechmánek. Olympijskému vítězi z Nagana bylo 52 let

V 52 letech zemřel bývalý vynikajicí hokejový brankář Roman Čechmánek. Okolnosti jeho úmrtí nejsou známé. Informaci potvrdil Radiožurnálu jeden z mládežnických trenérů v Uherském Hradišti, kde Čechmánek letos jako hlavní trenér působil.

Praha (Aktualizováno: 15:55 12. 11. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Čechmánek

Roman Čechmánek | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK, Profimedia

Příčina úmrtí není jasná. „Protože koronerka nemohla na místě určit příčinu úmrtí, byla nařízena zdravotní pitva. Policisté vyloučili cizí zavinění smrti,“ řekla Novinkám mluvčí policie Monika Kozumplíková. O sebevraždu se podle ní zřejmě nejednalo.

Životním úspěchem rodáka ze Zlína bylo olympijské zlato z Nagana, kde kryl Čechmánek záda Dominiku Haškovi. V letech 1996, 1999 a 2000 navíc získal s českou reprezentací tři tituly mistrů světa. Získal také tři bronzové medaile.

Největší část kariéry strávil Čechmánek ve Vsetíně, se kterým slavil mezi lety 1995 a 1999 pět po sobě jdoucích extraligových titulů. Čtyři sezony poté strávil i v zámořské NHL, kde hrál za Philadelphii Flyers a Los Angeles Kings.

V roce 2003 během angažmá ve Philadelphii získal William M. Jennings Trophy pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek v základní části.

„Kromě statistik, které měl vynikající, ho fanoušci i spoluhráči milovali díky jeho osobnosti, výraznému brankářskému stylu a odhodlání chytit puk,“ uvedl na sociální síti X prezident hokejových operací Flyers Keith Jones. „Jeho odchod v tak nízkém věku nám všem láme srdce. Naše myšlenky a modlitby jsou v tomto těžkém období s jeho rodinou,“ dodal.

Čechmánek měl v posledních letech vážné finanční problémy. V červnu mu Olomoucký vrchní soud potvrdil tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na pět let za podvod. Podle soudu se ho dopustil během podnikání.

Hráčskou kariéru ukončil Čechmánek v roce 2009. Letos v únoru oblékl výstroj, podle svých slov naposledy, v exhibici českého týmu proti Slovensku u příležitosti oslav 25. výročí triumfu z Nagana.

lis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme