NHL slaví 100 let. Jak se do její historie zapsali Češi?

Nejslavnější hokejová liga světa, kanadsko-americká NHL, letos oslavila 100 let od svého vzniku. Led zámořské soutěže za tu dobu okusily desítky českých hráčů, jen jediný z nich, Dominik Hašek, ale byl za své výkony uvedený do Hokejové síně slávy v Torontu. Dějiny NHL ovšem kromě legendárního gólmana tvořili i další významní Češi. A ne všichni z nich přitom do bojů o Stanley Cup zasáhli jako hráči.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejista Jaromír Jágr s účesem, který v Česku proslavil.

Hokejista Jaromír Jágr s účesem, který v Česku proslavil. | Foto: Herbert Slavík

Vůbec prvním českým hráčem v NHL byl na přelomu 60. a 70. let minulého století Jaroslav Jiřík. Dlouholetý útočník brněnské Rudé hvězdy ale vydržel v NHL necelou jednu sezónu, během níž odehrál pouhé tři zápasy.

Dnes už bych na to neměl, říká Fjodorov o emigraci. Do Detroitu utekl těsně před večeří sborné

Číst článek

„Před bránou byl dlouhé roky absolutně nepřekonatelným hráčem. V prostoru před brankou nebylo možné ho odstrčit, měl úžasně rychlou reakci a uměl dotlačit puk do branky,“ vzpomínal na Jaroslava Jiříka reprezentační spoluhráč Josef Golonka.

Výraznější stopu v zámoří zanechali až další hráči v čele s Václavem Nedomanským, Miroslavem Fryčerem nebo Ivanem Hlinkou. Poslední jmenovaný si navíc nejslavnější hokejovou soutěž vyzkoušel i jako trenér. V roce 2000 se stal vůbec prvním evropským koučem v NHL, ačkoliv kvůli tomu musel opustit trenérské místo u národního mužstva.

Ivan Hlinka byl první evropský trenér v NHL | Foto: Tereza Jelínková

„Rozhodnutí pro mě samozřejmě nebylo jednoduché. Takové nabídky se ale nedostávají každý den, takže jsem se rozhodl tak, jak jsem se rozhodl. Neměl jsem vůbec žádné signály. Musím upřímně říct, že bych byl raději, kdyby se to uskutečnilo podle plánů, které jsme měli, ale v hokeji se věci dějí rychle,“ vzpomínal kdysi dnes již zesnulý legendární hokejista a kouč.

Hlinka hned ve své první sezoně dovedl Pittsburgh s několika Čechy v čele s Jágrem, Strakou nebo Langem až do finále Východní konference. Hned v následující sezoně ovšem strůjce olympijského zlata z Nagana v Pittsburghu skončil.

Libor Suchánek vloni rozhodoval přípravné zápasy před Světovým pohárem | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Po prvním trenérovi má ale Česko v NHL už i prvního rozhodčího. Od letoška v zámoří působí teprve jako třetí Evropan v historii čárový sudí Libor Suchánek. Ten přitom letos na podzim přiznal, že o angažmá v NHL původně ani nesnil. Nikdy ho totiž prý nenapadlo, že by se tak daleko mohl dostat.

„Když jsem začínal, vytyčil jsem si za cíl dostat se jednou do extraligy. Když jsem se do ní dostal, začal jsem přemýšlet i o mezinárodní scéně,“ vypráví Libor Suchánek.

Fenomén Jágr

Přesto letos nakoukl do NHL, kde rozhoduje duely, v nichž stále nastupuje na led třeba i Jaromír Jágr. Čech, který se společně s Dominikem Haškem do dějin zámořské soutěže zapsal bezesporu nejvýrazněji.

Druhým nejproduktivnějším hráčem historie NHL hned po Waynu Gretzkym se Jágr stal před rokem těsně před Vánoci ještě v dresu Floridy.

„Před sezonou jsem věděl, že udělat devatenáct bodů, když se nezraním a když budu nějakým způsobem důstojně hrát, je jen otázkou času. Moc jsem se na to tedy nesoustředil,“ přiznal Jaromír Jágr.

Jágr, dnes už hájící barvy Calgary, se ale může stát i hráčem s největším počtem startů v zámoří. Zatím je se 1730 odehranými zápasy na čtvrté pozici a na vedoucího Gordieho Howa ztrácí 37 utkání. Jágrovu cestu za tímto milníkem ale prozatím přibrzdilo zranění.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme