Čeští hokejisté se na olympiádě v Miláně utkají ve skupině s Finskem, Německem a týmem z kvalifikace

Čeští hokejisté by se na olympijských hrách v roce 2026 v Miláně měli utkat v základní skupině B s Finskem, Německem a týmem z kvalifikace. Nasazení týmů a složení skupin zveřejnila mezinárodní federace IIHF na svém webu. Rozpis podmínečně počítá i s účastí Ruska v případě jeho návratu do soutěží. Momentálně Rusové a Bělorusové nemohou na akcích IIHF startovat kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká hokejová reprezentace

Česká hokejová reprezentace | Zdroj: Profimedia

Země byly rozděleny do skupin na základě aktuálního světového žebříčku, který vede Kanada před Finskem a Ruskem. Český tým jako osmý v pořadí IIHF figuruje ve skupině B. Skupina A je jako jediná kompletní a tvoří ji Kanada, Švédsko, Švýcarsko a pořadatelská Itálie. Ve skupině C jsou s Ruskem Spojené státy americké a dva týmy z kvalifikace.

Přípravy na olympijské hry 2026 jedou ve velkém. Ve Val di Fiemme vyrostou obří skokanské můstky

Číst článek

Otazník nad Ruskem

U sborné IIHF uvedla poznámku, že její pozice je teoretická pro případ, že se Rusové vrátí do systému soutěží. Pro sezonu 2023/24 zůstávají obě federace suspendovány. IIHF neuvedla, jak by postupovala v případě pokračování trestu.

Budu sledovat extraligové tréninky i hráče v NHL, říká kouč reprezentace Rulík. Chybí mu mladí hokejisté

Číst článek

Kvalifikační turnaje

O zbylých třech účastnících olympijského turnaje rozhodne systém kvalifikačních turnajů, který se rozběhne už v polovině letošního prosince za účasti žebříčkově nejslabších reprezentací. Ze tří čtyřčlenných skupin postoupí vždy jeden tým do dalšího kola, které se uskuteční v únoru 2024, a znovu trojice nejlepších doplní jisté účastníky finále kvalifikace.

Ta má termín na přelomu srpna a září příštího roku a vítězové z Bratislavy, Rigy a Aalborgu si zajistí start pod pěti kruhy. Ve slovenské skupině D budou s domácím výběrem bojovat Kazachstán a také Bělorusko, které je stejně jako Rusko v rozpisu podmíněně.

Skupinu E tvoří vedle Lotyšska ještě Francie a Rakousko, jistými účastníky skupiny F jsou Dánsko, Norsko a Slovinsko. Na loňské zimní hry v Pekingu postoupily z kvalifikace právě týmy Slovenska, Lotyšska a Dánska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme