Italský deník: K fanouškům českého hokeje patří i Korejci

Na zimní olympijské hry do Turína přijelo více než 10 tisíc novinářů z celého světa. V počtu vedou zcela určitě Američané, jen pro NBC tu pracuje 1500 lidí. Nepřehlédnutelné zastoupení mají v centru pro média ale i Japonci a Korejci. Jak zjistila Hana Hikelová, právě Korejci jsou obrovskými příznivci českého hokeje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté se připravují na utkání

Čeští hokejisté se připravují na utkání | Foto: Roman Růžička
Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Italský deník: K fanouškům českého hokeje patří i Korejci

Včera odpoledne do studia Radiožurnálu v turínském Lingottu přišla korejská redaktorka Lin. S jednoduchou prosbou - chtěla vědět, jak se přesně vyslovují jména českých hokejistů Ručínského a Hniličky. Naštěstí mluvila italsky a po krátkém nacvičování výslovnosti mě poprosila, jestli bych jim nemohla přeložit jeden rozhovor. Technik korejské televize MBC zapíná video a po několika sekundách mu vysvětluji, že to není nikdo z Čechů, ale slovenský hokejista Marian Hossa.

Po drobném rozruchu, který ve studiu vznikl, přináší jiný redaktor další kazetu. A tak Korejcům překládám slova Martina Ručínského. Po chvíli se ptám, jestli si z někým z nich můžu natočit krátký rozhovor. A Korejci se hned začínají radit. Po chvíli určují jednoho ze tří redaktorů, kteří z Turína zajišťují hokejové přenosy:

"Máte dva skvělé hokejisty - Dominika Haška a Jaromíra Jágra. Ti jsou u nás hodně známí, hlavně po olympiádě v Naganu. Ale Hašek se vám tady zranil, to je velká škoda."

Překvapuje mě redaktor Korejské televize a hned pokračuje:

"To zranění Haška vám způsobilo komplikace. A přitom jste známí tím, že máte skvělé brankáře. Teď už za vás chytá Hnilička a to je dobrá volba."

Oceňuje rozhodnutí trenéra Hadamczika a ukazuje mi sestřih, který dnes budou vysílat. Kromě Ručínského v něm dominuje Jaromír Jágr:

"Jaromíra Jágra vám tady taky zranili, ale naštěstí je v pořádku. To je světoznámý hráč."

V asi minutovém šotu nechybí ani záběry na naše fanoušky.

"Máte tady v Turíně spoustu fanoušků, bylo jich hodně i loni na mistrovství světa, kde jste vyhráli."

Dodává a se zájmem sleduje mé překvapení.

"Vaše mužstvo teď hraje skvělý hokej, jestli budete hrát takhle dál, podle mě získáte tady na olympiádě zlatou medaili. U nás vám říkáme tým Jaromíra Jágra, je u nás hodně populární."

Doplňuje korejský redaktor a vysvětluje, že hokej je v Koreji populární hlavně díky Naganu. V budoucnu, ale asi až za hodně dlouho, se s námi prý možná jejich tým někde střetne. Musím uznat, že mě znalosti Korejců hodně překvapili.

Třeba za osm let budou hokeji rozumět i italští novináři. Dnes se v italských novinách dočtete jen to, že hokejový olympijský turnaj skončil, protože vypadli Kanaďané a Američané. A tak prý finále bez nich bude, jakoby na Mistrovství světa ve fotbale hráli rozhodující zápas Japonci s Jamajkou.

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme