Národní tým porazil Dánsko 7:4. První gól na domácím mistrovství vstřelil Kubalík

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa Dánsko 7:4. Tříbodovým ziskem udělali svěřenci kouče Radima Rulíka důležitý krok k postupu do čtvrtfinále a poskočili do čela tabulky základní skupiny A v Praze. Seveřany porazili na velké akci v základní době po 12 letech. Hokejisté Německa deklasovali v Ostravě Lotyšsko 8:1. V souboji druhého a třetího týmu z loňského šampionátu definitivně rozhodli obhájci stříbrných medailí ve druhé třetině.

Praha (Aktualizováno: 19:25 15. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi slaví vyrovnávací gól proti Dánsku, který vstřelil Jan Rutta

Čeští hokejisté porazili Dánsko a slaví tři body | Foto: Gabriel Kuchta | Zdroj: Reuters

Úvodní minuty příliš vzruchu nepřinesly, ale v sedmé minutě se dostal do velké šance kapitán Roman Červenka. Při zakončení trpělivě čekal na správný moment ke střele, nakonec ho našel, ale do jeho rány stihl vložit hůl Nicholas Jensen. Na druhé straně zahrozil Mathias From.

Na konci jedenácté minuty pálil Michal Kempný, gólman Frederik Dichow Nissen byl připravený. Bez přípravy neuspěl ani o chvilku později David Špaček. Následně hráli Češi takřka celé dvě minuty pět na tři, několikrát pálil Dominik Kubalík, štěstí zkusil i Jakub Krejčík, ale Dánové odolali.

Po faulu Kempného v devatenácté minutě jim pak stačilo 33 sekund, aby svou první přesilovku využili, do vedení je poslal Christian Wejse. Jen 7,9 sekundy před koncem úvodní třetiny se však ujalo nahození Jana Rutty a bylo vyrovnáno.

Druhá třetina se hrála pod taktovkou výběru Radima Rulíka. Hodně k tomu napomohly dvě gólové trefy. Nejprve vlétl do pásma Dánů rychlík Jakub Flek a zakončil na bližší tyčku, puk se sice rychle odrazil ven z branky, ale bylo zřejmé, že se tak stalo od zadní konstrukce a překročil čáru.

„Rozhodně jsme nechtěli soupeře podcenit. To vůbec není namístě, tady není jednoduchých soupeřů, což se ukázalo i v jiných zápasech, než hrajeme my. Začátek byl vlažnější, rozpačitý, s mnoha nepřesnostmi. Inkasovali jsme v oslabení, to dostalo soupeře na koně. Honza Rutta to pak trefil krásně trefil deset vteřin před koncem první třetiny, což nám dodalo sebevědomí. Pak jsme si v kabině něco řekli, trochu se zvýšil hlas. Ale pouze motivačně, ne vyčítavě. A od té doby jsme byli lepším týmem,“ řekl Jakub Flek Radiožurnálu Sport po utkání s Dánskem.

Silná pasáž Čechů

Jen 99 sekund nato Seveřané až příliš spoléhali na odpískání zakázaného uvolnění, ale puku za jejich brankou se zmocnil Ondřej Kaše, oklamal pohybem brankáře Nissen, místo objetí branky vyzval skvělou zpětnou přihrávkou Lukáše Sedláka, jenž si našel mezi dvěma soupeři místo na zakončení a zvýšil už na 3:1.

Na dánskou branku se pak valila vlna za vlnou, na střely na branku dominovali Češi ve druhé části 16:6, ale další šance zůstaly nevyužité. Flekovu ránu z úhlu vytěsnil dánský gólman. Parádní slalom předvedl Sedlák, Nissen mu však lapačkou sebral radost.

Následovala nevyužitá přesilovka Česka. Ve 33. minutě Mikkel Aagaard zakončoval do odkryté branky, ale Lukáš Dostál ho fantastickým zákrokem vychytal. Jen 24 sekund před druhou přestávkou ho však překonal šťastnou tečí Patrick Russell a vývoj přece jen zdramatizoval.

Horké chvíle

Hákování Ondřeje Paláta hned zkraje třetí části přineslo pár horkých chvilek před Dostálem, ale na těsném vedení Čechů se nic nezměnilo. Ve 45. minutě však dali domácí hodně prostoru Oscarovi Fiskerovi Moelgaardovi a ten překonal zblízka českého gólmana. O 93 sekund později přišla odpověď. Tomáš Kundrátek využil zakrytého výhledu Nissen a vrátil vedení na stranu národního týmu.

Jen co se zápas přelil do poslední desetiminutovky, rozpoutala se gólová lavina. Palát skvělým manévrem ve středním pásmu vyslal dopředu Davida Tomáška, jenž sám před Dichowem předložil puk Kubalíkovi a bylo to 5:3. Hned o dvacet sekund později nabídl David Kämpf stejným způsobem gól Matěji Stránskému.

Za dalších 21 sekund zchladil bezbřehou euforii From, když snížil, ale další komplikace už domácí tým nedovolil. V 54. minutě se navíc prosadil Palát a definitivně uklidnil své mužstvo. Sudí sice kvůli clonícímu Tomáškovi gól nejprve neuznali, ale trenérská výzva české střídačky znamenala změnu verdiktu. Tomášek pak nevyužil ještě jednu šanci, ale mrzet ho to nemuselo.

Němci deklasovali Lotyšsko

Němci, za něž poprvé na turnaji nastoupily další dvě posily ze zámoří Nico Sturm a Maksymilian Szuber, byli od začátku aktivnější. Lotyšský brankář Kristers Gudlevskis, jenž v úterý proti Kazachstánu udržel čisté konto, poprvé kapituloval v šesté minutě, kdy jej po pohotové dorážce překonal Dominik Kahun.

Gudlevskis poté zlikvidoval samostatný nájezd Sturma, v první německé přesilovce jej ale po individuální akci překonal obránce Kai Wissmann. Na začátku druhé třetiny se po ukázkovém přečíslení tři na dva prosadil Leo Pföderl, a když ve 23. minutě po další pohledné kombinaci přidal čtvrtý gól Parker Tuomie, bylo o osudu utkání rozhodnuto.

Lotyšský trenér se pokusil uklidnit svůj tým oddechovým časem, do hry místo Gudlevskise poslal jedničku Elvise Merzlikinse, německé střelecké představení však nezastavil. Gólmana Columbusu hned překonal v přesilové hře John-Jason Peterka.

Následně Německo nevyužilo přesilovku pět na tři, ještě než se ale stihl první vyloučený hráč zapojit do bránění, přidal šestý gól Marc Michaelis. Lotyšský zmar podtrhl Raivis Kristians Ansons, který Peterkovu přihrávku před branku neomylně tečoval za Merzlikinsova záda. Až v závěru druhé třetiny potěšil početnou skupinu lotyšských fanoušků v aréně Markuss Komuls, který prostřelil Grubauera.

V závěrečné třetině se gólově prosadil po Merzlikinsově zaváhání už jej Sturm. Eduardsovi Tralmaksovi vzala radost z možné branky kontrola u videa a ofsajd na začátku akce.

MS v hokeji 2024

klh, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme