K hokejové reprezentaci se do přípravy zapojí Vrána, podle trenérů si zaslouží zabojovat o šampionát

Do přípravy hokejistů před mistrovstvím světa v Praze a Ostravě se zapojí i útočník Jakub Vrána, který dohrál sezonu v nižší zámořské soutěži AHL. Vedení národního týmu o tom informovalo v tiskové zprávě.

Praha (Aktualizováno: 18:39 22. 4. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Vrána

Jakub Vrána | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Vítěz Stanleyova poháru z roku 2018 se k týmu přidá v úterý a mohl by nastoupit do přípravných zápasů proti Slovensku tento týden.

‚Beru to jako novou šanci.‘ Vrána se na premiéru v týmu St. Louis těší. Trenér věří, že schopnosti má

Číst článek

„Během kempu v Českých Budějovicích jsme se společně s trenéry shodli, že si Kuba Vrána zaslouží šanci porvat se o místo v sestavě na mistrovství světa. Chtěli jsme, aby se zapojil co nejdříve do přípravy,“ uvedl generální manažer reprezentace Petr Nedvěd.

Vrána, bronzový medailista z mistrovství světa v roce 2022, je druhým hráčem ze zámoří, který se zapojí do přípravy týmu. Na úterním srazu v Bratislavě se bude hlásit i mladý obránce David Špaček, který hrál také v AHL.

Úspěchy v AHL

Osmadvacetiletý Vrána již v zámoří absolvoval výstupní zdravotní prohlídku a v pondělí přiletěl do Prahy. V sezoně odehrál 21 zápasů v NHL za St. Louis. Většinu ročníku ale strávil na farmě v AHL v týmu Springfield Thunderbirds a ve 42 zápasech nasbíral 36 bodů (16+20).

„Kuba má za sebou sezonu, během které se neudržel v hlavním týmu NHL. Na farmě se mu ale začalo herně dařit a byl i produktivní. I přesto, že většinu sezony strávil v AHL, mu chceme dát šanci v přípravném kempu. Chceme ho vidět v akci už během dvou zápasů na Slovensku,“ uvedl hlavní kouč Radim Rulík.

Vrána zatím odehrál za reprezentaci 29 zápasů a startoval na třech světových šampionátech. Pražský rodák je připraven o start na domácím MS zabojovat. „Jsem rád, že mi trenérský štáb dal tuto šanci. I z toho důvodu jsem se snažil urychlit všechny procesy po konci klubové sezony, abych se k národnímu týmu mohl připojit už tento týden. Když se ukážu v dobrém světle, věřím, že dostanu šanci i příští týden v dalších třech zápasech v Brně,“ řekl Vrána.

V NHL má na kontě 367 zápasů v základní části s bilancí 110 gólů a 99 asistencí. V play off přidal ve 38 utkáních tři branky a pět asistencí. Stanley Cup získal před šesti lety s Washingtonem. Nastupoval také za Detroit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme