Díky spojení veřejného a soukromého sektoru se v Ostravě do tří let dočkají haly na míčové sporty

Basketbal, volejbal, florbal, možná i házená. Všechny tyto míčové sporty na jednom místě a navíc i kulturní akce by mohla hostit už v roce 2023 v Ostravě nová multifunkční sportovní hala pro tři tisíce diváků. Sen několika generací na její výstavbu, dostává reálné obrysy.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovní hala Dolní Břežany, Česká cena architektury 2018

Sportovní hala (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Jedná se o projekt spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Rozdělili jsme si role, veřejný sektor spolufinancuje výstavbu haly a naším úkolem je vložit halu a pozemek ve výši přibližně 50 milionů korun,“ vysvětluje předseda představenstva společnosti Ostra Group Tomáš Vrátný.

Sportovní halu v Kolíně postaví Strabag za 97 milionů, hotová má být za rok a půl

Číst článek

Společnost vloží do projektu pozemek bývalých garáží ČSAD Ostrava na Fifejdách, nová hala by měla vyrůst na základech té staré autobusové. Současný předběžný projekt počítá s rozpočtem 600 milionů korun, třetinu financování tedy dvě stě milionů, přislíbilo statutární město Ostrava.

„Bude to hala pro míčové sporty jako basketbal, volejbal nebo i florbal, která bude mít kapacitu 3 000 diváků. Tudíž bude splňovat mezinárodní parametry tak, aby se mohla stát i místem konání mezinárodních sportovních akcí,“ přidává náměstkyně primátora za Pirátskou stranu Andrea Hoffmannová.

Dalších 80 milionů korun vloží do projektu Moravskoslezský kraj, jak říká náměstek hejtmana za ODS Stanislav Folwarczny: „Moravskoslezský kraj podporuje významné sportovní projekty. Podpořili jsme i Bazaly a podporujeme další projekty. V tomto případě vnímáme, že tato hala je potřeba, proto jsme se rozhodli vstoupit a podepsat společně s Ostravou a s firmou ČSAD memorandum.“

Zápasové i tréninkové hřiště

Až 200 milionů korun bude projekt žádat po Národní sportovní agentuře. A za tři roky už si ostravský sportovní fanoušek bude moci pomalu zvykat na jedno místo pro všechny halové sporty. A které tam budou?

„Prioritně basketbal a poté samozřejmě florbal a volejbal. Kluby se budou ještě domlouvat, ale čím širší základna, tím lepší. Kapacitně totiž nepůjde jen o jednu halu, ale budou zde i tréninková hřiště, jejichž kapacita bude poměrně velká. Budeme tedy ještě oslovovat jednotlivé kluby, které by měly v této hale provozovat činnost,“ doplňuje Tomáš Vrátný ze společnosti Ostra Group, který je zároveň majitelem basketbalového klubu NH Ostrava. Zahájení výstavby je plánováno na příští rok.

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme