Sada medailí pro zimní olympijské hry. Foto Reuters

Omylpiádu vyhrála Jižní Korea. Podívejte se na nejzajímavější neúspěchy

Adam Javůrek a Jan Boček |

Čtěte dále

Jižní Korea získala v domácím Pchjongčchangu třináct zlatých nedailí. Jak si vedli čeští sportovci a kdo se stal králem omylpiády?

Hlavní favorit omylpiády, tedy naší soutěže o zemi s největším počtem nejhorších umístění, nakonec nezklamal. Jižní Korea obhájila prvenství ze Soči a získala třináct zlatých nedailí (nejhorších umístění). Vyhrává i v počtu nedailí celkem. Na posledních třech klasifikovaných příčkách se umístila třiadvacetkrát.

Najetím myší na jednotlivé země se dozvíte, kolik mají omylpijských nedailí. Kliknutím na konkrétní nedaili zobrazíte výsledky celého závodu na webu MOV.

Stupně poražených

Za neúspěch vděčí především výraznému nárůstu v počtu olympioniků. Zatímco v roce 2010 ji reprezentovalo 46 sportovců, v Soči jich již bylo 71, a letos dokonce 122. Byla tak sedmou největší výpravou. Tato „inflace“ se samozřejmě projevila tím, že přibylo výkonnostně slabších sportovců. Nedaili získal skoro každý pátý Korejec nebo Korejka.

Pokud se na žebříček podíváme právě podle toho, kolik procent sportovců skončilo na dně výsledkových tabulek, Korea bude ovšem až na 29. místě. Pořadí vévodí statistický úkaz Kosovo, které díky jedinému zástupci Albinu Tahirimu získalo hned dvě nedaile, takže má úspěšnost 200 procent.

Stoprocentní zásah má Ghana, Čínská Tchaj-pej, Hongkong, Tonga a Portoriko. Mezi zeměmi s aspoň 30 olympioniky se nedařilo Ukrajině (30 procent), Kazachstánu (24 procent), zmíněné Koreji a Slovensku (20 procent). České republice patří s devíti procenty 39. příčka.

Z poměru nedailí a medailí jsme spočítali index výletu. Země, které mají více nedailí, mají hodnoty indexu vyšší. Země, které nemají ani jednu medaili nebo nedaili, v grafu nejsou.

Kazachstán získal jednu bronzovou medaili a 11 nedailí, většina jeho sportovců tedy do Pchjongčchangu vyrazila pouze na výlet. Podobně je na tom Ukrajina s jedním zlatem a deseti umístěními na stupních poražených.

Česká výprava s devíti nedailemi, sedmi medailemi a indexem výletu 1,29 skončila dvanáctá.

Do U-rampy na výlet

Největší pozornost mezi omylpioniky nejspíš získala Američanka Elisabeth Swaneyová, která ovšem reprezentuje Maďarsko. Na olympiádu se dostala díky tomu, že startovala v dostatečném množství závodů, kde nebylo 30 sportovkyň, takže se dostala do bodované třicítky… Její jízda na U-rampě upoutala hlavně tím, že během ní nepředvedla jediný trik. Za svou jízdu dostala 31,4 bodu oproti 95,8 bodu vítězky.

Srovnatelně slabého výkonu nejspíš nikdo jiný nedosáhl, byť samozřejmě existuje řada sportovců, která ve výsledkových listinách výrazně zaostala. Kim Ryoh-hjang (KLDR) měla ve slalomu téměř minutové zpoždění, takže by za její čas stihla velká část startovního pole zajet ještě jednu první jízdu. Turecký skokan na lyžích Fatih Arda İpcioğlu by musel skákat nikoli jednou, nýbrž čtyřikrát a všechny body by se mu musely sčítat, kdyby chtěl vyhrát skokanskou kvalifikaci.

Z omylpionika olympionikem

Skončit poslední samozřejmě není žádné stigma. Na konci pořadí často končí sportovci, kteří nemají v domácí zemi dobré podmínky k tréninku a musí hodně obětovat tomu, aby mohli závodit. Někdy o posledních příčkách rozhodne technická závada nebo prostě velká smůla.

Velký ohlas získal facebookový status slovenského prezidenta Andreje Kisky, který utěšoval biatlonistku Paulínu Fialkovou, jež pokazila střelbu v závodě smíšené štafety. Ta skončila v závodě poslední. Že šlo o výjimečné zaváhání, ukázal další závod ženské štafety, kde byla Fialková výborná, a Slovensko skončilo na skvělém pátém místě.

Část omylpioniků navíc patří mezi budoucí naděje, od kterých se letos mnoho neočekává, v Pchjongčchangu mají získat jen zkušenosti, ale za čtyři roky může být vše jinak. Ukazuje to i příběh běloruské nedailistky ze Soči Hany Huskovové, která letos v Koreji získala už opravdové zlato.

Adam Javůrek a Jan Boček