Kajakář Dostál ovládl kilometrovou rozjížďku a je v semifinále, postupují i bratři Fuksové

Kajakář Josef Dostál úspěšně vstoupil do olympijských her v Tokiu a po vítězství v úvodní rozjížďce na kilometrové trati si zajistil přímý postup do úterního semifinále. Osmadvacetiletý český reprezentant na kanálu Sea Forest Waterway obhajuje stříbrnou medaili z Ria de Janeira, již s předstihem ale vyhlásil útok na zlato, které mu jako jediné ve sbírce úspěchů chybí. Dostál je i dvojnásobným bronzovým medailistou na čtyřkajaku.

Aktualizováno Tokio (Aktualizováno: 5:53 2. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český kajakář Josef Dostál

Český kajakář Josef Dostál | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Čtyřnásobný světový šampion byl v první polovině trati třetí, pak ale bez větších problémů předjel Australana Thomase Greena i Artuura Peterse z Belgie, postoupil do semifinále a nemusí absolvovat čtvrtfinále. Druhého Greena porazil Dostál o 2,15 sekundy.

VIDEO: Skok do výšky v Tokiu má dva vítěze. Atleti se rozhodli o zlato podělit, pak se začali radovat

Číst článek

„Jelo se dobře. Byl jsem favorit rozjížďky. Věděl jsem, že jak Australan, tak Artuur Peters jsou dobří v protivětru, který foukal celou dobu, ale věděl jsem, že budou ‚chcípat‘ do finiše. Tak jsem se držel za nimi a jel jsem celkem klidnou jízdu,“ řekl Dostál.

„Kolem 750 metrů jsem našel dobrý záběr a dostal se přes ně. Oni bojovali na krev o druhé postupové místo. Když jsem věděl, že mám náskok a jeden vzdal, tak jsem si zpomalil taky a nakonec z toho byl celkem pěkný čas.“

Bratři Fuksové

Mezi dvojici přímých postupujících se naopak nedostali Fuksové, kteří při svém prvním startu v Tokiu dojeli třetí. Bratrská dvojice, která společně startuje na deblkanoi na OH poprvé, byla v první části závodu pátá, poté se posunula vpřed, na přímý postup ale nedosáhla. Čeští reprezentanti sice zkusili zaútočit na druhé Cayetana Garcíu a Pabla Martíneze ze Španělska, ti ale jejich útok odrazili a Češi pak viditelně šetřili síly na dnešní druhý start. Vyhráli suverénní Němci Sebastian Brendel a Tim Hecker.

Ve čtvrtfinále, ke kterému nastoupili o dvě hodiny později, ale již čeští kanoisté postup vybojovali. Mezi postupovou trojicí se drželi od začátku, dlouho jeli druzí, poté je sice na chvilku předstihla kanadská dvojice Roland Varga a Connor Fitzpatrick, ale Češi opět zabrali a vybojovali si výhodnější nasazení pro semifinále. Vyhráli Poláci Wiktor Glazunow a Tomasz Barniak.

Semifinále čeká české kanoisty v úterý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme