Olympijský deník: Kolumbie, Tonga či Malajsie. Země bez přírodního sněhu zažívají debut na zimních hrách

Podle informací Mezinárodního olympijského výboru si svou premiéru na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu užívá celkem šest zemí. Ale jejich reprezentanti věří, že tihle nováčci budou mít brzy na startovních listinách daleko větší zastoupení, než dosud. S některými, s takzvaných sportovních trpaslíků, natáčel i asijský zpravodaj Radiožurnálu, David Jakš.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pita Taufatofua z Tongy

Pita Taufatofua z Tongy | Zdroj: ČTK

Paní Monina je fanynka, která přijela na olympiádu z Kolumbie. Její země startuje na své první zimní olympiádě a má tady dohromady čtyři sportovce. Na otázku, jestli některý z nich překvapí a získá medaili, říká: „Život je plný překvapení a zázraků, proč by se to někomu z nich nemohlo podařit?"

A její manžel dodává: „Kolumbie je plná lidí, jejichž předci tam přišli z Evropy. Z Rakouska, nebo z Německa, tedy ze zemí, kde mají zimní sporty tradici. Naše hory jsou sice vysoké, ale bohužel bez sněhu."

Ještě exotičtěji než Kolumbijci působí v Pchjongčchangu například běžec na lyžích z tichomořského soustroví Tonga, sjezdař z Eritreji nebo krasobruslař z Malajsie.

„Generace, která přijde po mě, už bude trénovat v mnohem lepších podmínkách, uvidíte. V jihovýchodní Asii vyrůstá spousta šikovných sportovců, je to jen otázka času, kdy vyniknou i v zimních sportech," říká optimisticky Julian Yee, malajsijský krasobruslař.

A jeho slova potvrzuje i Tunku Imram, předseda malajsijského olympijského výboru.

„V celé Malajsii máme jen dvě ledové plochy. Ale už dlouho se u nás hraje třeba lední hokej. Tím, že jsme na zimní olympiádě, se mé zemi splnil velký sen. A uvidíte, budeme lepší a lepší."

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme