Vysoké ceny i hodiny strávené u počítače. Fanoušci už skoupili sedm milionů vstupenek na olympijské hry

Organizátoři letních olympijských her v Paříži už prodali sedm milionů vstupenek, zhruba tři miliony ještě zbývají. Prodej vstupenek doprovází i kritika. Podle průzkumu společnosti Odoxa si až 82 % Francouzů myslí, že vstupenky jsou příliš drahé. Na ceny vstupenek i organizaci prodeje se zpravodaj Českého rozhlasu zeptal francouzského učitele Victora a české účetní Lenky, kteří byli vylosovaní v loterii a vstupenky na olympiádu si už koupili.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Organizátoři letních olympijských her v Paříži už prodali sedm milionů vstupenek, zhruba tři miliony ještě zbývají.

Organizátoři letních olympijských her v Paříži už prodali sedm milionů vstupenek, zhruba tři miliony ještě zbývají. | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

„U nás to vzniklo tak, že když byla v roce 2012 olympiáda v Londýně, tak tam dcera byla za kamarádkou. Viděla, jak se v Londýně chystají na olympiádu. Tehdy jsme si řekli, že až zase někdy bude olympiáda poblíž, tak se tam určitě musíme dostat a vypravit,“ říká Lenka Langová z Ostravy. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si 4. díl seriálu Rok do letních olympjských her v Paříži

Na olympiádu do Paříže příští rok pojede s dcerou a zetěm. Původně si chtěli koupit vstupenky hlavně na atletiku, ale kvůli vysokým cenám si nakonec vybrali jiné disciplíny.

„Atletika začínala na nějakých 600 eurech za vstupenku. To jsme nebyli ochotní akceptovat. Vybírali jsme proto z nižších cenových relací. Vybrali jsme nakonec mužský šestkový volejbal a kánoi, slalom na divoké řece.“

Paní Langová se už loni zaregistrovala na stránkách pařížské olympiády. Po pár měsících byla vylosovaná v loterii a mohla si koupit vstupenky. Pochvalovala si, že od organizátorů dostala s předstihem přehledný manuál k jejich nákupu i rozpisy jednotlivých disciplín.

V první fázi prodeje jí ale chyběla větší nabídka sportů a více cenově dostupných míst. I proto nakonec s rodinou přehodnotili původní plán cesty.

„Mysleli jsme si, že jedeme na olympiádu s prohlídkou Paříže. Doufali jsme, že budeme mít víc vstupenek, a že budeme běhat od stadionu ke stadionu. Přehodnotili jsme to a dali jsme si heslo, že jedeme do Paříže s návštěvou olympiády,“ říká Lenka Langová.

Lenka Langová (uprostřed) pojede na pařížskou olympiádu s dcerou a zetěm. | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Za vstupenky zatím zaplatila zhruba 300 eur tedy v přepočtu kolem 7 tisíc korun. S rodinou ještě čekají na další příležitosti k jejich nákupu. Organizátoři místa uvolňují průběžně a tvrdí, že nejsou dražší než při předchozích hrách.

„Když započítáte inflaci, tak ceny vstupenek pařížské olympiády nejsou vyšší než ceny při posledních olympijských hrách. Podařilo se nám zajistit polovinu vstupenek za 50 eur a méně. Je ale pravda, že deset procent vstupenek bude dražších než 200 eur. To nám umožní zaplatit za pořádání her. Připomínám, že pařížskou olympiádu z 96 procent financuje soukromý sektor,“ popsal Českému rozhlasu předseda organizačního výboru pařížských her Tony Estanguet.

Hodiny příprav kvůli dětskému snu

Vstupenky na pařížskou olympiádu si koupil i francouzský učitel Victor. Podle něj organizátoři udělali chybu v komunikaci.

„Chtěli nám prodat olympijské hry za 24 eur. Já už jsem díky zkušenosti s tokijskou olympiádou věděl, že olympijské hry se stále častěji stávají luxusním výrobkem. Věděl jsem, co mám čekat. Způsob komunikace byl trochu nešťastný, počet vstupenek za oněch 24 eur byl skutečně velmi omezený. Lidé se ale zároveň málo připravili,“ popisuje Francouz.

Vstupenky na LOH v Paříži si koupil i francouzský učitel Victor. | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Victor za deset míst zaplatil v přepočtu přes dvanáct tisíc korun. Podařilo se mu získat vstupenky na cyklistiku, ragby, box, golf, basketbal  i atletiku. Za úspěšným nákupem jsou hodiny příprav. Na počítači si vytvořil tabulku, kam si vypsal jednotlivé sporty, jejich kódy i časy závodů.

Pověřil i své rodiče a přítelkyni, aby se taky zaregistrovali do loterie o vstupenky a zvýšili tak pravděpodobnost, že je co nejdříve vylosují.

„Je to dětský sen. Vždycky jsem se zajímal o sport a závody. Když jsem byl v pubertě, tak jsem moc nechodil ven a o víkendech jsem se díval na televizi na sport. Mamka mi říkávala, že když už se chci dívat na sport, tak abych se na něj šel podívat osobně, naživo. Poslechl jsem ji a od té doby ve volném čase chodím na sportovní utkání,“ říká Victor.

Na pařížském předměstí vyučuje dějepis a příští rok bude on i jeho třída žít olympiádou. Některé disciplíny se totiž budou odehrávat nedaleko školy. Victor navíc plánuje i hodinu, kam se studenty chtějí zvát sportovce i lidi ze sportovního zázemí jako třeba nutriční terapeuty nebo fyzioterapeuty. 

Martin Balucha, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme