Zimní olympijské hry by v roce 2030 mohly být poprvé ve Stockholmu, Švédi potvrdili zájem o pořadatelství

Olympijský výbor Švédska se hodlá ucházet o pořádání svých prvních zimních olympijských her. Severská země má zájem o zimní hry v roce 2030. Výbor k rozhodnutí došel poté, co čtyřměsíční studie ukázala, že o pořádání her ve Stockholmu je zájem.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne

Sídlo Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne | Foto: Denis Balibouse | Zdroj: Reuters

Švédsko, které je dlouhodobě v zimních sportech světovou velmocí, se o pořádání her neúspěšně ucházelo již osmkrát včetně roku 2026, který získal Milán-Cortina d'Ampezzo. Stockholm pořádal pouze letní olympijské hry, a to v roce 1912.

Plavba po Seině a 35 tisíc policistů. Jak bude vypadat zahajovací ceremoniál olympijských her v Paříži?

Číst článek

„Naše předběžná studie ukazuje, že Švédsko má možnosti, know-how a vůli uspořádat zimní hry v roce 2030,“ uvedl podle Reuters prezident švédského výboru Hans von Uthmann. Pro pořádání her se vyslovilo 70 procent dotazovaných.

Mezinárodní olympijský výbor měl původně oznámit pořadatele pro rok 2030 na svém letošním výročním zasedání v Bombaji, ale rozhodnutí odložil na předvečer her v Paříži s odkazem na obavy ze změny klimatu.

Za favorita bylo považováno japonské město Sapporo, které hostilo zimní hry už v roce 1972, svou kandidaturu ale odložilo v důsledku korupčního skandálu kolem olympijských her v Tokiu 2020.

Možným uchazečem zůstalo Salt Lake City ve Spojených státech, které hostilo zimní olympijské hry v roce 2002. Kvůli konání letních her v roce 2028 v Los Angeles ale Američané preferují ročník 2034.

Mezinárodní olympijský výbor uvedl, že by mohl udělit pořadatelství v letech 2030 a 2034 současně, aby vytvořil stabilitu zimních her, a že pořadatelská práva mohou rotovat „mezi určitým okruhem měst a regionů“, protože čelí zmenšujícímu se okruhu potenciálních uchazečů.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme