LeBron odstartoval, Ferrari slaví. Jubilejní ročník závodu 24 hodin Le Mans vyhrála italská automobilka

Slavnou čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans při stém výročí existence závodu vyhrálo Ferrari. Vítězný vůz řídili Brit James Calado a Italové Alessandro Pier Guidi a Antonio Giovinazzi. Italská automobilka byla na startu s vlastním prototypem poprvé po padesáti letech a ukončila pětileté kralování Toyoty.

Le Mans (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězný vůz řídili Brit James Calado a Italové Alessandro Pier Guidi a Antonio Giovinazzi

Vítězný vůz řídili Brit James Calado a Italové Alessandro Pier Guidi a Antonio Giovinazzi | Zdroj: Reuters

Obhájci prvenství Sébastien Buemi, Brendon Hartley a Rjo Hirakawa skončili v 91. ročníku prestižního vytrvalostního závodu tentokrát druzí.

Herce Fassbendera čeká debut na závodu 24 hodin Le Mans. ‚Je to vzrušující a děsivé zároveň,‘ říká

Číst článek

Třetí místo obsadili Earl Bamber, Alex Lynn a Richard Westbrook, kteří se střídali za volantem Cadillacu.

Závod na 13,6 km dlouhém okruhu slavil letos stoleté jubileum, poprvé se uskutečnil v květnu 1923. Při kulatém výročí měla čtyřiadvacetihodinovka prominentního startéra, vozy vypustil na trať v sobotu v 16.00 hvězdný basketbalista LeBron James.

V průběhu celého závodu, kterému přihlíželo přes 300 000 fanoušků a vítězná posádka zkompletovala celkem 342 kol, dělilo oba vedoucí vozy od sebe zřídkakdy více než 20 sekund a rozhodlo se až v předposlední hodině.

Hirakawa po jezdecké chybě poškodil vůz a musel s ním k mechanikům. Ferrari pak projelo cílem s náskokem bezmála minuty a půl. Vůz slavné italské značky se vzpínajícím se koněm naposledy zvítězil v roce 1965, kdy se o to zasloužili Masten Gregory a Jochen Rindt, nyní hlavní závod ovládl podesáté.

„Obrovské emoce, neuvěřitelné, nemám slov. Tenhle závod sleduju od dětství a teď jsem tu a vyhrávám Le Mans s Ferrari,“ radoval se v rozhovoru pro Eurosport Giovinazzi, bývalý pilot formule 1. „Obrovský úspěch a po takové době... Myslím, že tohle vejde do historie,“ přidal Calado, někdejší šampion vytrvalostních závodů v kategorii GT.

Do oslav zatím největšího úspěchu Ferrari v sezoně se zapojili i šéf stáje formule 1 Fred Vasseur a současný pilot Scuderie Charles Leclerc, kteří jinak letos příliš důvodů k radosti zatím neměli.

„Že Ferrari po tolika letech vyhrálo, je absolutně úžasný pocit,“ řekl vicemistr světa Leclerc, jehož třetí místo ve Velké ceně Ázerbájdžánu je v tomto roce maximem Ferrari v královské automobilové třídě. V Poháru konstruktérů patří rudým vozům až čtvrté místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme