‚Jestli bude někdy na prodej, tak až po olympiádě.‘ Parkurový jezdec Opatrný miliony za koně odmítá

Ani miliony korun nepřesvědčily elitního parkurového jezdce Aleše Opatrného, aby prodal svého koně. Osminásobný mistr republiky je blízko svému olympijskému snu a tak mají do Her v Tokiu bohatí zájemci o výjimečného valacha Forewera smůlu.

Martinice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Opatrný

Aleš Opatrný | Zdroj: Profimedia

I když byli podle letošních výsledků Opatrný s Forewerem favority domácího šampionátu ve středočeských Martinicích, brzy bylo jasné, že o titul ani stupně vítězů bojovat nebudou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, proč je kůň Forewer pro parkuristu Aleše Opatrného důležitější, než peníze

Zkušený 39letý jezdec to ale bral s nadhledem a za chyby, které v soutěži dvojice udělala, prý rozhodně kůň nemohl.

„To byly moje chyby, Forewer je mašina, takového koně jsem nikdy neměl. Ten když udělá chybu, tak je to z mé strany. Měl jsem spoustu dobrých koní, ale takového, jako je Forewer, jsem nikdy neměl. Kdybych lépe jezdil, tak by se to nestalo,“ povídá Opatrný, kterému těsně unikla individuální účast na olympiádě v Londýně i Riu, ale s českým týmem se probojoval do Tokia.

Od hříběte k šampionovi

Příběh Forewera je výjimečný i tím, že si ho Opatrný odchoval na farmě v Hořovicích od hříběte a v posledních letech zatím úspěšně odolává zájemcům o parkurového koně světového formátu – jehož cena každým rokem stoupá.

„Určitě je to těžké, už minulý rok jsem měl milionové nabídky. Teď, když jsem vyhrál Světový pohár v Olomouci, tak mi zase volali. Já odpověděl, že jestli bude někdy na prodej, tak až po olympijských hrách,“ popisuje český jezdec, který o přesnější nabídce případných kupců mluvit nechce a účast na olympiádě je pro něj klukovským snem.

Forewer je navíc na parkur ještě velmi mladým koněm, a tak by měl být za rok ještě silnější a psychicky odolnější.

„Mně se hodilo, že ta olympiáda byla posunutá. Forewerovi je 9 let a má letos šanci ještě dozrát a nasbírat zkušenosti na příští rok do Tokia.“

Doplňuje aktuálně nejúspěšnější český parkurový jezdec v mezinárodním měřítku Aleš Opatrný, který by měl být příští léto v Tokiu výraznou postavou národního týmu.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme