Koronavirus straší americký fotbal v Česku. ‚Je reálné riziko, že se sezona nedokončí,‘ říká ligový komisař

Nadcházející víkend se rozjede se skoro půlročním zpožděním další tuzemská nejvyšší sportovní soutěž, Česká liga amerického fotbalu. Kvůli koronaviru bude bez obhájců titulu Prague Lions. Nákaza navíc vedení ligy i asociace straší nadále.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále ligy amerického fotbalu mezi týmy Ostrava Steelers a Prague Lions v červenci 2019

Finále ligy amerického fotbalu mezi týmy Ostrava Steelers a Prague Lions v červenci 2019 | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

„Kdyby k tomu takto přistoupili všichni, tak se americký fotbal v Čechách vrátí o strašný kus zpátky. Ve svízelné situaci jsme v podstatě všichni, nejenom sportovci,“ přiznává pro Radiožurnál trenér ligového nováčka, týmu Prague Mustangs, Josef Fuksa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si příspěvek Jakuba Kanty o tom, za jakých podmínek startuje nejvyšší soutěž amerického fotbalu v Česku

„Myslím, že pokud má člověk ten sport rád, tak by ho měl dělat za každou cenu,“ mrzí Fuksu přístup úřadujících šampionů Czech Bowlu Prague Lions, kteří se kvůli koronaviru nepřihlásili do odloženého ligového ročníku.

„Když chybí obhájce, tak to může trochu nahlodávat. Na druhou stranu, spousta týmů cítí o to větší šanci. Pochopitelně může k určitému přeskupení sil dojít, protože je komplikace se zahraničními importy,“ tvrdí předseda České asociace amerického fotbalu Filip Hobza.

„Naopak někteří hráči z pražských Black Panthers posílí některé týmy,“ zmiňuje Hobza stále nečitelnou situaci ohledně zapojení zahraničních posil a také některé hráče někdejšího domácího hegemona Black Panthers, kteří se při neúčasti klubu v jakékoliv soutěži rozhodli na jednu sezonu změnit působiště.

Partneři přibyli, riziko zůstává

To partneři – jak ligy, tak asociace – zůstali věrní a tři dokonce přibyli. Ani to ale negarantuje, že budeme znát letošního mistra. Důvod je jasný, koronavirus. „Určité pochybnosti jsou a nadále i budou,“ dodává diplomaticky Hobza.

To ligový komisař Michal Rosíval, který komunikuje s Hygienickými stanicemi a ministerstvem zdravotnictví, řeší konkrétní možné scénáře a nastavuje pro soutěž pravidla.

A tak otevřeně říká: „Jsem flegmatický realista. Ale prostě nevím. Přeji si, aby se soutěž dohrála, ale cítím, že je reálné riziko, že se sezona nedokončí, protože zasáhne vyšší moc.“

Postup při nákaze

Hráči amerického fotbalu cíleně testovaní na covid-19 sice nebudou. Na to kluby ani asociace nemají peníze.

Pokud se ale nákaza v týmu objeví, je ve hře karanténa pro všechny a více jak dva neodehrané zápasy budou znamenat konec oddílu v tomto ročníku. Kolik týmů by muselo být vyřazeno, aby se soutěž nedohrála, to předjímat nikdo nechce. Nejdéle za tři měsíce bude jasno.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme