V USA začíná ‚Březnové šílenství‘. Basketbalový turnaj univerzit může představit budoucí hvězdy NBA

Ve Spojených státech amerických už v úterý začne March Madness, neboli „Březnové šílenství“. Právě tak se nazývá basketbalový turnaj organizace NCAA (Národní vysokoškolská atletická asociace), do kterého se dostane jen 68 nejlepších univerzitních týmů v zemi. Každý rok budí soutěž obří divácký zájem, kromě atraktivního basketbalu totiž mohou na palubovkách vidět budoucí hvězdy NBA.

Kansas City Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zach Edey je jedním z největších talentů, kteří budou na univerzitním turnaji k vidění

Zach Edey je jedním z největších talentů, kteří budou na univerzitním turnaji k vidění | Foto: Kamil Krzaczynski | Zdroj: Reuters

Těsně před branami loni zůstal třeba český reprezentant David Böhm, který působil na univerzitě v Severním Kentucky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V USA začíná March Madness, unikátní basketbalový turnaj univerzit

„Prohráli jsme o bod v kvalifikačním turnaji, bylo to hrozné... V Americe je to obrovská věc, celá země tím žije. Pamatuji si, že jsme koukali na každý zápas, od začátku do konce,“ vzpomíná na svá studia Böhm, který v současnosti hraje českou ligu za USK Praha.

Za spoluhráče má třeba i Američana Shauna Pipese. Ani ten se za dob studií do závěrečného turnaje nedostal.

Ale přesto na March Madness nedá dopustit: „Je to opravdu velká věc, je zábava sledovat už jen to, jaké týmy se na turnaj dostanou. Při ‚Březnovém šílenství‘ mě pak vždy baví překvapivé výhry outsiderů, ale postupem turnaje je samozřejmě skvělé i sledovat, jak na sebe naráží ty nejlepší týmy a jdou do úplně každého míče naplno. Protože takovým stylem se podle mě v moc soutěžích nehraje.“

Shaun Pipes naťukl jedno z hlavních kouzel turnaje - od prvního kola se totiž hraje nekompromisním systémem jako v tenise - kdo prohraje, ten končí. A o tom někdy může rozhodnout až úplně poslední sekunda.

Jako například když před pěti lety poslal Jordan Poole dalekonosnou trojkou univerzitu Michiganu do osmifinále. 

Poole se později dostal do NBA, kterou před rokem dokázal s týmem Golden State Warriors dokonce i vyhrát. Právě přítomnost talentů, kterým se předpovídá velká budoucnost v profesionální lize, je dalším lákadlem March Madness.

V roce 1982 Michael Jordan střelou z levého křídla 14 sekund před koncem finále rozhodl o výhře Severní Karolíny nad Georgetownem 63:62. Devatenáctiletý nováček pak po zápase novinářům přiznal, že ani neviděl, jak míč propadl košem, protože se raději na výsledek své střely nechtěl dívat.

Tímto vítězným košem se poprvé zapsal do podvědomí fanoušků po celé zemi a po letech na něj vzpomíná jako na moment, kdy se z kluka stal obávaný hráč, který si nakonec podmanil i NBA se šesti tituly v dresu Chicaga Bulls.

Největšími favority letošního ročníku turnaje NCAA jsou Houston, Kansas, Alabama a Purdue. Za poslední jmenované nastoupí i jeden z nejsledovanějších mladých hráčů na univerzitní úrovni - Zach Edey. Ohromujících 225 centimetrů vysoký centr vyniká kromě svých parametrů i rychlostí a střelbou z dálky, podobně jako francouzský supertalent Victor Wembanyama.

bac, Petr Tomášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme