Basketbalisté si přes výhru proti Makedoncům na olympijské hry nepodívají, rozhodl zápas Estonska

Čeští basketbalisté do semifinále předkvalifikace o olympijské hry v příštím roce v Paříži nepostoupili. Udrželi si sice ještě naději výhrou nad Severní Makedonií 94:82, ale po vítězství domácího Estonska nad Izraelem 67:65 skončili ve skupině A v Tallinnu třetí.

Aktualizováno Tallinn (Estonsko) (Aktualizováno: 20:30 15. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vít Krejčí střílí na koš

Vít Krejčí střílí na koš | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Svěřenci trenéra Diega Ocampa měli stejně jako první Izrael a druhé Estonsko bilanci dvou výher a jedné porážky, ale měli nejhorší skóre ze vzájemných zápasů. Historicky první účast samostatné české reprezentace pod pěti kruhy z roku 2021 z Tokia tak nezopakují.

Harden si hlasitě řekl o výměnu v NBA. Majitele Philadelphie Moreyho označil za lháře

Číst článek

Izrael a Estonsko budou hrát v pátečním semifinále v Gliwicích s úspěšnými celky ze čtveřice Polsko, Bosna a Hercegovina, Portugalsko a Maďarsko. Češi k postupu potřebovali jakoukoli výhru Izraele nad Estonskem, či vítězství domácí reprezentace o 24 a více bodů.

Výhra se Severní Makedonií

Basketbalisté sice brzy prohrávali 0:4, vzápětí se ale především díky Vítovi Krejčímu dostali do vedení. Makedonci ale hráli aktivněji než Češi, především hbitý T. J. Shorts dělal obraně velké problémy. Bývalý nejlepší hráč německé ligy držel svůj tým na dostřel díky své rychlosti a široké paletě zakončení.

Češi kvůli slabší druhé desetiminutovce nedokázali navyšovat svůj náskok a Makedonci se drželi na dostřel dvou až tří bodů. Diego Ocampo si tak už po 15 minutách vzal oddechový čas. Trojky Davida Böhma a Vojtěcha Hrubana znamenaly, že jeho tým vedl o poločase 45:39.

Po půli se na palubovce objevila čerstvější a aktivnější česká reprezentace. Makedonci začali být méně disciplinovaní a ve střelbě méně přesní, na české straně se naopak chytil Hruban a Ocampům tým se dostal na rozdíl 20 bodů.

Reprezentantům se dařilo především ve střelbě za tři body, kde si na konci zápasu udrželi solidní téměř 50% úspěšnost, čtyři zásahy z dálky si připsal Martin Peterka. Ačkoliv se Balkánci v poslední čtvrtině zápasu zvedli a Češi rozhodně neměli klidný závěr zápasu, vedení udrželi a zvítězili.

Česko - Severní Makedonie 94:82 (19:16, 45:39, 71:58)

Sestava a body Česka: Hruban 18, Krejčí 16, Böhm 13, Sehnal 8, Kříž 4 - Kyzlink 18, Peterka 14, Puršl 2, Svejcar 1.

Nejvíce bodů Severní Makedonie: Shorts 27, Andonoski 14, Stojanovski 13.

Fauly: 22:23. Trestné hody: 27/18 - 20/13. Trojky: 16:7. Doskoky: 42:25.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme