Satoranský předvedl proti Lakers svůj nejlepší výkon v sezoně, Popovich překonal trenérský rekord

Basketbalista Tomáš Satoranský si v NBA připsal svůj nejlepší zápas sezony, když 14 body mírnil porážku Washingtonu na hřišti Los Angeles Lakers 109:122. Pro českého reprezentanta šlo o nejvíce nastřílených bodů v zámořské soutěži od loňského dubna. Lakers však táhl LeBron James, který dal 50 bodů.

Video Los Angeles (Aktualizováno: 9:03 12. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský v souboji s Russellem Westbrookem

Tomáš Satoranský v souboji s Russellem Westbrookem | Foto: Richard Mackson | Zdroj: Reuters

Satoranský zakončoval důraznými nájezdy do koše. Začal pěknou smečí, ve čtvrté čtvrtině pak po brejku snižoval na 89:91. Jenže pak si vzal slovo James a 14 ze svých 50 bodů zápas rozhodl.

Brooklyn ovládl v NBA souboj s Philadelphií. Fantastický výkon předvedl Kevin Durant

Číst článek

Třicetiletý český reprezentant pak alespoň dalšími šesti body v koncovce porážku zmírnil. Za 20 minut na hřišti si připsal kromě 14 bodů také 3 doskoky, 4 asistence, zisk a pěkný blok.

Nikdo z týmu Wizards ale nedokázal ubránit LeBrona Jamese, který popatnácté v kariéře nastřílel přes 50 bodů. V této sezoně se mu to povedlo už podruhé a v sedmatřiceti letech se tak stal nejstarším hráčem, kterému se něco takového podařilo.

Dosud nejstarším hráčem s více než jedním padesátibodovým zápasem za sezonu byl Bernard King, kterému v sezoně 1990/91 bylo čtyřiatřicet let.

„Byl to od něj opravdu neuvěřitelný až epický výkon. Když se dostane do takové pohody, tak je nejlepší ho nechat jen hrát a doufat, že mu vydrží energie až do konce. On je prostě neskutečný,“ chválil svého svěřence kouč Lakers Frank Vogel.

Sestřih utkání Lakers - Wizards

Rekordman Popovich

Hvězdou večera se stal trenér Gregg Popovich, který dovedl San Antonio k výhře 104:102 nad Utahem a díky 1336. vítězství v kariéře se stal nejúspěšnějším trenérem historie NBA.

Trenérům dlouho vládl v počtu výher Don Nelson, jenže jeho bývalý asistent a kamarád Popovich ho nedávno dotáhl a nyní jeho rekord překonal. Třiasedmdesátiletý kouč to dokázal za 26 sezon v San Antoniu, které je jeho jediným klubem. Potřeboval na to 2030 zápasů. Také se Spurs získal pět titulů a třináctkrát vyhrál svou divizi.

„Není to můj rekord. Je to rekord náš všech, kteří kdy působili ve Spurs. Je to rekord pro celé město,“ řekl Popovich. „Žádný z trenérů nedělá svou práci pro rekordy. Dělá to pro vítězství, jako bylo to dnešní,“ dodal zkušený kouč, který v koncovce s Utahem musel se svými svěřenci hájit těsné vedení, když předtím Spurs dotáhli až patnáctibodové vedení Utahu.

The all-time winningest coach in NBA history.

Congrats on No. 1336, Coach Pop!

05:16 – 12. 03. 2022

7338 27024

„Prostě jsme dnes odmítali prohrát. Chtěli jsme to dnes vyhrát pro trenéra, protože je to skvělý trenér a skvělý člověk a tohle si zaslouží,“ prohlásil rozehrávač Dejounte Murray.

Ztráty na čele tabulky

Lídr soutěže Phoenix překvapivě nestačil na Toronto a prohrál 112:117, když se mu nepovedlo zastavit Garyho Trenta. Ten nastřílel 42 bodů a jen o dva body zaostal za svým rekordem. Mimo jiné trefil osm trojek.

Naopak uspěl Memphis, který se výhrou 118:114 nad New Yorkem dostal před Golden State na druhou příčku Západní konference. Výhru řídil rozehrávač Ja Morant, když v poslední čtvrtině dal 15 ze svých 37 bodů.

Orlando už má sice jako první tým jistotu, že nepostoupí do bojů o play off, ale zároveň už není nejhorším týmem soutěže, kam odsunulo Houston. Magic si pomohli výhrou 118:110 nad Minnesotou. Orlando přitom už prohrávalo o 18 bodů, ale i díky 27 bodům pivota Mo Bamby skóre otočilo a ukončilo šestizápasovou vítěznou sérii Minnesoty.

Výsledky NBA

Atlanta - LA Clippers 112:106, Boston - Detroit 114:103, Houston - Dallas 100:113, LA Lakers - Washington 122:109 (za hosty Satoranský 14 bodů, 3 doskoky, 4 asistence), Memphis - New York 118:114, Miami - Cleveland 117:105, New Orleans - Charlotte 120:142, Orlando - Minnesota 118:110, Phoenix - Toronto 112:117, San Antonio - Utah 104:102.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme