‚Nikdy tu nebyl hráč jako on.‘ Wembanyama se ukázal českému publiku, může být budoucností NBA

Čeští basketbalisté prohráli před zaplněnou pardubickou halou čtvrteční zápas s vicemistry Evropy z Francie, diváci si ale stejně přišli na své. V akci totiž viděli největší mladou basketbalovou hvězdu světa. Francouz Victor Wembanyama je už v devatenácti letech fenoménem, který vyčnívá nad ostatními nejen díky ohromujícím 219 centimetrům. S budoucí jedničkou draftu NBA jsou spojena ta nejvyšší očekávání.

Video Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Victor Wembanyama je budoucností NBA

Victor Wembanyama je budoucností NBA | Zdroj: Profimedia

Proti českému týmu měl v Pardubicích pomalejší rozjezd. Někteří fanoušci byli v rozhovorech pro Radiožurnál jeho výkonem zklamaní. V druhé půli ale začal francouzský mladík přidávat blok za blokem, trefovat trojky a se 22 body a 17 doskoky zakončil utkání jako nejlepší hráč zápasu.

„V některých momentech je to hodně nepříjemné, když víte, že za vámi stojí borec, který dosáhne o metr výš. Nevíte, co máte čekat,“ řekl po zápase Patrik Auda, který sice měří přes dva metry, na Wembanyamu přesto ztrácí 13 centimetrů.

Výkon Victora Wembanyamy proti České republice

Může se zdát zvláštní, že byli fanoušci zklamaní z výkonu devatenáctiletého hráče, Wembanyamova pověst ho už ale zkrátka po celém světě předchází. Vidět ho na české palubovce může být pro mnohé historický okamžik, přestože zatím hraje francouzskou ligu, téměř s jistotou bude v letošním draftu NBA zvolen jako číslo 1.

Největšími favority na jeho angažování jsou momentálně Houston Rockets, San Antonio Spurs a Detroit Pistons, kteří mají podle projekce Tankhatonu 14% šanci, že budou mít v draftu první možnost výběru.

Upozornil na sebe v létě minulého roku, když se stal po přesunu do týmu Metropolitans 92 hlavní hvězdou ligy. Účetní klubu z metropolitní oblasti Paříže začali s radostí počítat vyprodané zápasy, „Wemby“ se stal pro fanoušky obrovským lákadlem.

Poločasové vedení Češi neudrželi a podlehli favorizované Francii. Kyzlink přestřílel Wembanyamu

Číst článek

219 centimetrů vysoký mladík, jehož rozpětí paží je 244 centimetrů, je momentálně s průměrem 22,2 bodu na zápas nejlepším střelcem francouzské ligy.

Wembanyama se dá stále označit za basketbalového „jednorožce“, unikátního hráče, ale zároveň může být průkopníkem nadcházejícího trendu basketbalistů, kteří jsou i přes svou extrémní výšku všestranní a schopní vynikat i v jiných aspektech hry – driblinku, rychlosti i střelbě z dálky. Mezi další takové patří mladíci Grant Nelson nebo Zach Edey, který má dokonce neuvěřitelných 224 centimetrů.

Jelikož si služby devatenáctiletého talentu může zajistit jen jeden tým v NBA, zbylých 29 bude muset hledat způsob, jak se mu vyrovnat. A i proto se kluby budou po podobných typologiích hráčů poohlížet, i kdyby talentu Wembanyamy nedosahovali.

„Musíme být upřímní, Victor je jedinečný. Nikdy tu nebyl hráč jako on. Ale zároveň jsme v lize nikdy neměli tolik hráčů o výšce Shaquilla O’Neala, kteří dokázali hrát jako rozehrávači. Čím více se budou prosazovat, tím více vysokých hráčů bude chtít hrát tímto stylem,“ řekl Carlos Boozer, bývalý hráč NBA.

Naráží na fakt, že už současné hvězdy elitní soutěže jako Nikola Jokić, Joel Embiid nebo Janis Adetokunbo jsou přes svou výškovou převahu více univerzálními hráči.

Velká očekávání

Ve spojení s Wembanyamou se v USA nejčastěji používá slovo „hype“, které se dá přeložit jako povyk a někdy signalizuje přehnaná očekávání. Svými výkony ale mladý obr dokazuje, že fanoušci by neměli být ohledně jeho schopností skeptičtí, přestože přichází z evropské soutěže.

„Jakkoliv jsou hráči z těchto mezinárodních soutěžích dobří, kolem jejich příchodu do NBA není takový humbuk, nebylo tomu tak ani u Luky Dončiće. Američtí fanoušci možná někdy jejich jméno zaslechli, ale nemají s čím srovnat jejich schopnosti, protože nesledují evropský basketbal,“ řekl pro web The Athletic nejmenovaný basketbalový skaut.

„Wemby“ se ale americkým divákům představil i na jejich půdě. Právě jeho neuvěřitelný výkon ve dvou zápasech exhibičního duelu G League Invite v Las Vegas, kde si připsal 73 bodů, 9 trojek a 9 bloků, se zapsal do paměti každého basketbalového nadšence.

Od té doby NBA streamuje všechny zápasy Materopolitans 92 na své aplikaci. I tento netradiční krok ukazuje, že v zámoří jsou si jistí tím, jak jedinečná podívaná je od příští sezony čeká.

Bartoloměj Černík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme