Tanec, akrobacie a bojové umění. Liberec hostil mistrovství České republiky v capoieře

Liberec o víkendu hostil mistrovství České republiky v unikátní kombinaci tance, akrobacie a bojového umění zvaného capoeira, který má své kořeny v Brazílii.

Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Momentka z republikového šampionátu v capoeiře v Liberci

Momentka z republikového šampionátu v capoeiře v Liberci | Foto: Jaroslav Hoření | Zdroj: Český rozhlas

„Je to brazilské bojové umění, které je lehce netradiční, protože se vyvinulo z boje otroků v Brazílii za svobodu. Takže otroci, kteří museli skrývat, že se připravují na boj, že se připravuji na útěk z plantáží, a potom na následný boj proti otrokářům, tak to skrývali do tance,“ přiblížil historii tohoto bojového umění Tomáš Zummer, předseda libereckého klubu capoeiry a prezident České asociace capoeiry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Liberec hostil Mistrovství ČR v bojovém sportu capoeira. S prezidentem České Asociace Capoeiry Tomášem Zummerem mluvil Jaroslav Hoření

„Potom v 19. století, když byla capoeira zakázaná, policií pronásledovaná, tak to přesně vždycky jenom kamuflovali - my tady jenom tančíme. Ale je to boj z ulice, tudíž velmi účinný,“ přiblížil Zummer.

Tento bojový sport se podobá tanci, v některých jeho částech totiž nedochází ke kontaktu. „To jsou ty pomalejší hry, ty rituálnější, které se hrají pro získání kontroly. A zároveň je to i takové poděkování všem tradicím, které předcházely capoeiře. Ale ta bojová (část), tam samozřejmě kontakt je. Capoeira ale z principu místo bloků a síly dává přednost navazování, a proto to vypadá, že je to taneční, že je to sehrané. Ale rozhodně tam sehrané není vůbec nic a ty útoky jsou opravdu vedené naplno,“ vysvětlil Tomáš Zummer.

Do libereckého klubu Vem Camará Capoeira chodí také spoustu dětí. „Myslím si, že capoeira je jedna z nejkomplexnějších a nejlepších aktivit, nejenom pro děti,“ dodal.

Liberecké Koloseum hostilo MČR v bojovém umění capoeira | Foto: Jaroslav Hoření | Zdroj: Český rozhlas

„Rozvíjí kreativitu, rozvíjí rytmus, rozvíjí komunitu, rozvíjí myšlenku být silným článkem ve společnosti a pomáhat ostatním. To je vlastně základní princip filozofie naší školy,“ doplnil Tomáš Zummer. Capoeira je podle něj vhodná pro všechny generace, děti na tréninky berou od čtyř let.

Jaroslav Hoření, Redakce ČRo Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme