Softball se vrátí v roce 2028 na olympiádu. ‚Účast Češek v Los Angeles je reálná,‘ říká šéf svazu Waage

Naposledy před 11 lety byl český ženský tým na letní olympiádě a není vůbec jisté, že se některý dostane příští rok do Paříže. Kolektivní sporty obecně v Česku co do vrcholných výsledků zaostávají za individuálními, ale to by chtěly změnit softballistky. Jejich disciplína se totiž vrací do programu her pro rok 2028 a před poslední olympiádou v Tokiu nebyly daleko od postupu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České softballistky na mistrovství světa 2019

České softballistky na mistrovství světa 2019 | Foto: Petr Sznapka | Zdroj: ČTK

„Úspěch to není, protože jsme se na tu olympiádu nedostaly. Myslím si ale, že ostudu jsme neudělaly,“ povídala před čtyřmi lety na olympijské kvalifikaci v nizozemském Utrechtu teď už bývalá reprezentantka Tereza Jakešová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si šéfa českého softballu Gabriela Waageho

„Věnovali jsme tomu spoustu času. Část hráček pravděpodobně ukončí kariéru, než přijde další možnost zabojovat o olympiádu,“ doplnil ji tehdy trenér národního týmu Vojtěch Albrecht.

Ten už tehdy věděl, že hry v Paříži budou bez softbalu, a tušil, že se Spojené státy následně pokusí tento sport do programu vrátit. To se organizačnímu týmu z Los Angeles povedlo, a tak mezinárodně velmi úspěšný, i když amatérský český tým může opět bojovat o historickou účast.

„Účast je určitě reálná. Byli jsme kousek od postupu v roce 2019. Ten tým prošel velikou generační obměnou, takže věřím, že by tato generace hráček mohla do roku 2026 nebo 2027 dobře dorůst,“ přibližuje šéf českého i evropského softbalu Gabriel Waage, který je aktuálně v Tokiu na světovém šampionátu kadetek – tedy dívek do 15 let.

Mistryně Evropy do 18 let

Z této kategorie ještě pravděpodobně nikdo do následující olympijské kvalifikace nezasáhne, ale mezi o něco staršími dívkami by to mělo být naopak.

„V letech 2021 a 2023 vyhrál dívčí tým do 18 let mistrovství Evropy. Vnímám tuto generaci jako poměrně silnou. Pokud se nám podaří vytvořit pro ně program a konfrontaci s nejlepšími světovými týmy, tak věřím, že tato generace na olympiádu doputuje,“ říká Gabriel Waage.

Počet softbalových týmů na hrách v Los Angeles se ještě dolaďuje, ale mluví se o osmi, což by bylo o dva víc než v Tokiu a také to by mohlo pomoct českým ženám, které patří mezi nejlepší evropské celky a ve světovém žebříčku jsou dlouhodobě v elitní světové desítce.

Jakub Marek, lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme