‚Lance Armstrong nemá v cyklistice co dělat.‘ Od největší dopingové kauzy historie uběhlo deset let

Přesně před deseti lety odebrala Mezinárodní cyklistická unie Američanu Lanci Armstrongovi všech sedm titulů z Tour de France a definitivně mu zakázala závodění. Byl to trest v rozsáhlé dopingové kauze, kterou pomohlo rozplést až zapojení policie do případu. Armstrong se veřejně přiznal o několik měsíců později, čímž také zřejmě překvapil spoustu lidí na světě.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legenda světové cyklistiky Lance Armstrong vzdal boj o své očištění - archivní snímek

Lance Armstrong. | Zdroj: Reuters

„Uvidíme, třeba Lanci Armstrongovi jsem věřil dlouhé roky a jak jsem spálil,“ říkal nedávno ve studiu Radiožurnálu reportér Petr Tomášek.

Přehrát

00:00 / 00:00

‚Lance Armstrong nemá v cyklistice co dělat.‘ Před deseti lety vrcholila největší dopingová kauza historie

Podobně překvapených fanoušků sportu bylo tehdy mnohem víc. A nejen mezi nimi, ale také třeba mezi závodníky. A souviselo to i s léčbou rakoviny varlat, kterou Američan během kariéry překonával. 

„Věděli jsme, že Armstrong měl ty možnosti už díky své indispozici, protože určité zakázané látky do sebe dostávat víceméně musel. V tu chvíli tu výhodu získával,“ říkal v lednu roku 2013 ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Lubor Tesař, bývalý špičkový cyklista, olympionik a medailista z mistrovství světa, když reagoval na v té době čerstvé Armstrongovo doznání.

„Domnívali jsme se, že jen maximálně využil své indispozice, aby mohl být co nejlepší, ale to, že to bylo až tak strašidelné, překvapilo asi většinu z nás,“ říkal Tesař.

Kvůli zakázané látce ho diskvalifikovali z Tour, Quintana ale prohřešek popírá a obrací se na soud

Číst článek

Američan tenkrát v mimořádně očekávané talk show Oprah Winfreyové prohlásil, že bez dopingu by nedosáhl ani jednoho vítězství na Tour de France a že jeho celá vrcholová kariéra byla jedna velká lež.

Titulů z Tour de France získal Armstrong dohromady sedm a právě 22. října roku 2012, tedy přesně před deseti lety, mu je Mezinárodní cyklistická unie (UCI) odebrala.

Myslím, že pro Lance Armstronga není v cyklistice místo a měl by být zapomenutUCI zakazuje Lanci Armstrongovi působit v cyklistice a odebere mu jeho sedm titulů z Tour de France. Lance Armstrong nemá v cyklistice co dělat,“ prohlásil přesně před deseti lety, při zřejmě jedné z nejsledovanějších tiskových konferencí všech dob tehdejší šéf UCI Ir Pat McQuaid.

Armstrongovo přiznání v pořadu Oprah Winfreyové:

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme