Bilbao ukončil v desáté etapě španělský půst na Tour, úspěch věnoval zesnulému jezdci Mäderovi

Kopcovitou 10. etapu Tour de France vyhrál španělský cyklista Pello Bilbao, který byl po 167,5 kilometrech nejrychlejší ve spurtu skupiny šesti uprchlíků. Ve žlutém trikotu vedoucího jezdce dál pojede Dán Jonas Vingegaard, jenž drží náskok 17 sekund před druhým Slovincem Tadejem Pogačarem.

Issoire (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pello Bilbao

Pello Bilbao | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Bilbao ve finiši přespurtoval druhého Němce Georga Zimmermanna i třetího Australana Bena O'Connora a postaral se o první španělské etapové vítězství na Tour po pěti letech.

Třiatřicetiletý jezdec stáje Bahrajn-Victorious si připsal premiérový triumf na Tour při čtvrté účasti. Dosud měl na kontě dvě etapová prvenství z Gira d'Italia. Je také prvním Španělem po pěti letech, který vyhrál etapový závod na Tour.

Skupina favoritů na celkové prvenství s Vingegaardem a Pogačarem dojela do cíle téměř tři minuty za vítězem. Na zvlněné trati jezdci po dni volna absolvovali čtyři stoupání třetí kategorie a jednu vrchařskou prémii druhé kategorie.

„Byli jsme po odpočinku připraveni na těžký závod. Ale v kritický moment jsem se podíval a bylo nás 5 jezdců z jednoho týmu mezi první dvacítkou,“ pochvaloval si Bilbao v televizním rozhovoru povedený závod stáje Bahrain Victorious. 

„V posledních třech kilometrech jsem viděl, že jsem nejrychlejší ze skupiny, tak jsem to vzal na sebe. První vítězství na Tour po třinácti letech kariéry je pro mě krásné.“

Bilbao zároveň uctil památku tragicky zesnulého týmového kolegy Gina Mädera, který před dvěma týdny podlehl následkům zranění, která utrpěl při pádu do rokle během závodu Kolem Švýcarska.

„Projel jsem cílem a uvědomil jsem si význam tohoto vítězství. Je speciální. Je pro Gina. Poslední dva týdny bylo opravdu těžké se připravovat. Ale pomohlo mi zůstat doma s rodinou, uklidnila mě,“ řekl dojatý Bilbao o svém bývalém spolujezdci.

Výsledky Tour de France

Cyklistický etapový závod Tour de France - 10. etapa: 1. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) 3:52:34, 2. Zimmermann (Něm./Intermarché- Circus-Wanty), 3. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën), 4. Neilands (Lot./Israel-Premier Tech), 5. Chaves (Kol./EF Education-EasyPost) všichni stejný čas, 6. Pedrero (Šp./Movistar) -3.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 42:33:13, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -17, 3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -2:40, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:22, 5. Bilbao -4:34, 6. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -4:39.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme