Šéf mezinárodní cyklistické unie chce přesvědčit organizátory Tour, aby uspořádali i ženskou verzi

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) věří, že se jí podaří přesvědčit organizátory Tour de France k uspořádání ženské obdoby slavného etapového závodu. Šéf UCI David Lappartient připustil, že obě strany o této možnosti diskutovaly. Cílem je podpora ženské cyklistiky, pro kterou by byl takový závod skvělou reklamou.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklistický závod žen

(ilustrační foto) | Foto: Saul Young/News Sentinel | Zdroj: Reuters

Společnost Amaury Sport Organisation (ASO), která Tour pořádá, stojí i za organizací ženské jednorázovky La Course by Le Tour de France, jejíž šestý ročník se pojede v pátek v okolí Pau na trati o délce 121 kilometrů.

Kreuzigerova stáj oslavila Mandela Day. Zároveň v Jihoafrické republice podporuje rozvoj cyklistiky

Číst článek

Lappartient potvrdil, že s ASO projednával možnost udělat z La Course desetietapový podnik, čímž by se vyrovnal před pár dny skončenému závodu Giro Rosa.

Ženská obdoba dalšího z podniků trojkoruny Grand Tours, jejž každoročně jezdí muži, má za sebou už 30. ročník. Zahrnuje deset etap, což z Giro Rosa dělá patrně nejprestižnější podnik v kalendáři ženských závodů. 

„Co našemu sportu chybí, je velký etapový závod pro ženy, který by byl vidět po celém světě. Myslím, že Tour de France by nám v tomto ohledu mohla doopravdy pomoci,“ uvedl Lappartient v rozhovoru pro BBC.

Šestačtyřicetiletý Francouz přislíbil, že bude i nadále bojovat za ženskou Tour. A zároveň věří, že ASO dokáže překonat zejména logistické překážky, které brání pořádání delšího závodu žen v průběhu „Staré dámy“.

„Pro ženy je jednodenní závod jednoznačně málo. Když tady budeme chtít ženskou Tour de France, tak tady být může. Mluvili jsme o tom s ASO velmi intenzivně a já věřím, že v budoucnu můžeme dosáhnout dohody,“ prohlásil Lappartient.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme