‚Lepší mířit do nebes a netrefit se.‘ Judista Klammert touží po medaili z velké akce, k tomu trénuje i děti

Judista David Klammert patří na mistrovství světa mezi nejzkušenější členy české reprezentace. A pokusí se vylepšit zatím výsledkově neveselou bilanci ze šampionátu v Dauhá. Jako do každého velkého turnaje nastoupí s vysokými cíli.

Dauhá (Katar) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Klammert

David Klammert | Zdroj: Reuters

Má za sebou několik mistrovství světa i olympijské hry – na velký výsledek ale judista David Klammert čeká. Pokusí se o něj teď na světovém šampionátu v katarském Dauhá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jakou velkou motivaci má judista David Klammert na mistrovství světa

„Je lepší mířit do nebes a netrefit se, než mířit na kopu hnoje a trefit se. Občas si člověk klade vysoké cíle a může se stát, že se nikdy nesplní, ale díky tomu, že si je kladete, tak můžete dojít dál,“ říká pro Radiožurnál Sport Klammert.

Založením je bojovník – ve sportu, a přeneseně i v životě. Dlouze dokáže mluvit o tom, že pokud prohrajete, musíte se pokusit znovu, a že touha nevzdat se ukazuje i na charakter člověka.

„Netajím se tím, že mým cílem je dovézt medaili z vrcholné seniorské akce, což se mi zatím vyhýbá,“ komentuje své snažení devětadvacetiletý judista a doufá, že teď v Dauhá by mohl roky dřiny konečně proměnit v nějaký extra výsledek z mistrovství světa. Mezi elitou se zatím česká výprava v Kataru – pokud jde o umístění – neprosadila.

„Nejlepší by pro nás všechny bylo, kdybychom pokaždé odjížděli s medailemi a byli jsme frajeři, ale je to mistrovství světa. Kdybychom chtěli jen medaile, tak můžeme objíždět evropské poháry a věřím, že bychom je měli často. Chceme se dostat na olympiádu, chceme být co nejúspěšnější a jiné cesty nevedou, než se utkávat s těmi nejlepšími,“ dodal.

Připravuje děti

David Klammert se s nimi dál pere, ale už se věnuje také trénování dětí – v rozmezí 6 až 15 let – a jeho primárním cílem není výroba judistických šampionů

„Mám takové spíš hobíky. Moje zpráva, co chci předat, je hlavně, aby byli co nejšikovnější a nejsprávnější. Vím, že mě za to může někdo kárat, protože by řekl, že z těch 60 dětí, co mám, bych se měl zaměřit na jednoho a udělat z něj mistra republiky, ale já to beru tak, že jim chci dát do života co nejvíc,“ popsal.

A David Klammert tohle nevztahuje jen ke sportu, ale ke všem činnostem, které děti baví.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme