Český freediver pokořil další světový rekord. Vencl se na jeden nádech potopil do hloubky 52 metrů

Český freediver David Vencl se stal prvním člověkem na světě, kterému se na jeden nádech podařilo bez neoprenu potopit do hloubky 52 metrů. Světový rekord se uskutečnil v zamrzlém jezeře Sils na jihu Švýcarska. Vencl je už z minulosti držitelem světového maxima v plavání pod ledem.

Tento článek je více než rok starý.

Sils im Engadin (Švýcarsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vencl, jenž předloni uplaval rekordních 81 metrů pod ledem, se chtěl v plavkách potopit do padesátimetrové hloubky. Nakonec krátce po poledni zvládl ještě o dva metry více. V ledové vodě jezera Sils, na jehož hladině byla pětatřiceticentimerová vrstva ledu, strávil téměř dvě minuty.

Kdy začít s otužováním? ‚Nejlépe dnes,‘ radí předseda klubu otužilců Prokop, ale doporučuje prohlídku

Číst článek

„Pocit jsem měl dobrý, všechno šlo podle plánu, takže jsem nadšený. Bylo to pomalejší, celý ponor trval minutu a 54 vteřin. Ještě nevím proč, musím se podívat na data. Byl jsem zadýchaný víc, než bych byl v teplé vodě,“ uvedl Vencl, který na hladinu vyplaval se značkou umístěnou na konci odměřeného lana. Jeho ponor snímaly kamery a sledovali rozhodčí.

Krev z nosu

Měli ho jistit čtyři potápěči, ale kvůli technickým problémům jednoho z nich byli nakonec jen tři. Posledních patnáct metrů už Vencl zůstal sám. Po vynoření přihlížející vystrašila krev, kterou plival.

„Před ponorem jsme řešili, jestli může dojít k poškození plic, což se může opravdu stát, ale naštěstí to nebyl tento případ. Zřejmě jsem si nějakým pohybem poškodil průdušnici, pravděpodobně se to stalo v hloubce 45 metrů. Nic mě nebolelo, a dokud jsem se nevynořil a nezačal plivat krev, nic jsem netušil,“ komentoval to Vencl, když nastupoval do sanitky. Po kontrole v nemocnici lékaři potvrdili, že se mu nestalo nic vážného.

Čtyřicetiletý freediver z Teplic byl první, kdo se o takový ponor bez neoprenu pokusil. Kromě chladu vody, která měla u hladiny teplotu jeden stupeň nad nulou a v cílové hloubce zhruba čtyři stupně, a nedostatku kyslíku musel řešit i komplikace při vyrovnávání tlaku.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme