Famfrpál čeká pod novým názvem evropský šampionát, představí se na něm i český tým

Tuzemská famfrpálová reprezentace je v irském Limericku, kde poměří síly s evropskými i vzdálenějšími národními týmy. V sobotu 23. a neděli 24. července se bude snažit na European Games 2022 ukázat, že se Česko ve famfrpálu stává silnou konkurencí. Evropských her se zúčastní dalších devatenáct národních reprezentací. Jedná se první mezinárodní turnaj od začátku covidové pandemie a zároveň o první akci pod novým anglickým názvem Quadball.

Limerik (Irsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hráči famfrpálu

Čeští hráči famfrpálu | Foto: Tomáš Krabač | Zdroj: Česká famfrpálová asociace

„Jsme velmi rádi, že se mezinárodní famfrpál na úrovni národních týmů vrátí do Evropy. Všechny národní týmy se na tuto výzvu připravovaly měsíce a my se těšíme na zajímavý soutěžní famfrpál,“ uvedla za pořádající Mezinárodní asociaci famfrpálu manažerka turnaje Lore Badts.

‚Organizátor udělal srabárnu.‘ Cyklista Polman vyhrál 7400 kilometrů dlouhý závod, byl ale diskvalifikován

Číst článek

Maximální povolený počet hráčů jednoho týmu je 21, zájemců reprezentovat Českou republiku ale bylo mnohem víc.

„Letos se na Evropské hry podařilo sestavit silný tým z hráčů napříč republikou. Přihlášek bylo tolik, že musela proběhnout selekce v rámci dvou zkušebních dní,“ prozradil trenér české reprezentace Ondřej Hujňák, který věří, že do Irska jede kvalitní a dobře stmelená reprezentace.

První turnajový den budou týmy bojovat v rozlosovaných skupinách. Česká reprezentace se utká s národními týmy z Anglie, Německa, Nizozemska a Skotska.

Některé zápasy Evropských her bude možné sledovat živě na youtubovém kanálu International Qadball Association, česká reprezentace se na livestreamu první hrací den objeví hned dvakrát. V sobotu ji tak zájemci mohou sledovat od 16:30 v souboji se skotskou a od 18:30, kdy poměří síly s týmem z Nizozemska.

Famfrpál je dynamický plně kontaktní smíšený sport, který hrají už tisíce hráčů na celém světě. Ve hře se kombinují prvky vybíjené, házené a rugby. Na hřišti jsou vždy za jeden tým tři střelci, jeden brankář a dva odrážeči, v osmnácté minutě zápasu se k nim připojuje chytač.

Změna názvu

Až dosud byl sport v angličtině známý pod názvem Quidditch, od července ale mezinárodní asociace změnily na Quadball. Jedním důvodem za změnou ochranná známka názvu, kterou dále drží studio Warner Bros. S novým názvem se famfrpálu otevírají nové možnosti v oblasti sponzoringu či vysílacích práv.

Druhým důvodem má být snaha o distancování se od J. K. Rowllingové, autorky knižní předlohy Harryho Pottera. Ta v posledních letech pobouřila část fanoušků výroky o transgender osobách.

„Náš sport si vybudoval pověst jednoho z nejprogresivnějších v oblasti genderu i díky pravidlu, podle kterého mohou mít týmy na hřišti pouze čtyři hráče stejného genderu v jednu chvíli. Cítíme, že musíme dostát své pověsti a udělat krok tímto směrem,“ uvedly asociace U.S. Quadball a Major League Quadball ve společném prohlášení.

Liv Boková, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme